FarmNet OkiemRolnika Screening OK

 

22.5°C

partnerzy:

reklama
W gospodarstwach, które nastawione są na intensywną produkcję mleka, nie ma miejsca na błędy.
31 grudnia upływa termin dokonania spisu zwierząt gospodarskich.
Ponad 3 tysiące osób wzięło udział w I edycji Agro Days. Dni Hodowcy 2017, która odbyła się 14 i 15 października w Warszawie.
Ze względu na dużą zasobność w składniki pokarmowe, lucerna zaliczana jest do grona najcenniejszych roślin pastewnych. Uniwersalność tej rośliny i jej liczne walory sprawiają, że nadaje się ona do uprawy w niemalże każdym gospodarstwie rolnym, nastawionym na produkcję zwierzęcą.
Na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 sierpnia 2017 roku, Polska rozpoczyna wdrażanie programu zwalczania zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy/otrętu bydła oraz wirusowej biegunki bydła i choroby błon śluzowych w wybranych stadach bydła.
Podstawowym czynnikiem wpływającym na wyniki produkcyjne w hodowli bydła mięsnego jest odpowiednie żywienie.
W gospodarstwach, które nastawione są na intensywną produkcję mleka, nie ma miejsca na błędy żywieniowe i straty wynikające z braku apetytu u krów.
Rejsy przyrodnicze katamaranem pasażerskim, pozwalające na zwiedzanie dolin rzecznych Biebrzy i Narwi dostarczają wielu niezapomnianych wrażeń i widoków.
Hodowla bydła niesie ze sobą szereg problemów, z którymi muszą zmagać się rolnicy decydujący się na taki krok. Szczególną uwagę należy poświęcić najmłodszym osobnikom, szczególnie w pierwszych dniach ich życia. Jedną z najczęstszych dolegliwości wśród cieląt, które mogą zaobserwować producenci bydła jest biegunka.
Według wstępnych danych, opracowanych przez Główny Urząd Statystyczny, pogłowie bydła n terytorium Polski w czerwcu 2017 roku liczyło 6 mln i 143,1 tys. sztuk, i było wyższe o 3,4% w stosunku do czerwca ubiegłego roku.

Najnowsze filmy

Slide thumbnail
Slide thumbnail

Slide thumbnail

Slide thumbnail
Slide thumbnail
reklama reklama reklama

RSS Module