fbpx

Drób - hodowla, żywienie, zdrowie - Okiem Rolnika

Wielu rolników decyduje się na hodowlę indyków. Pozyskiwane później mięso jest smaczne, zdrowe, a do tego można sprzedać je w korzystnej cenie. Hodowla indyków nie jest jednak prosta - należy zachować odpowiednie warunki związane z karmieniem. W jaki sposób należy odpowiednio troszczyć się o indyki oraz z jakimi chorobami najczęściej się zmagają? Odpowiedź na te pytania odnajdziesz w dalszej części artykułu.
Doskonałe drugie półrocze dla drobiarstwa mimo presji kosztowej i wielu wyzwań operacyjnych – to prognozy Rabobanku, czym są podyktowane?
Wirus grypy ptaków HPAI będzie całorocznym zagrożeniem dla francuskiej fauny i komercyjnej produkcji drobiarskiej – to coraz bardziej uzasadnione opinie ekspertów.
Nowy typ pomocy w ramach PROW może być przyznany hodowcom drobiu, bydła i świń, mających zarejestrowaną działalność produkcyjną. Dodatkowo muszą oni posiadać prawo do nieruchomości, na terenie której prowadzą chów tych zwierząt.
Polska to kraj, który przoduje w Europie pod względem produkcji gęsiny oraz jej pierza i puchu. Choć na polskich stołach goszczą dość rzadko, stanowią 10 procent drobiu hodowlanego, czyli ponad milion sztuk. Coraz więcej osób decyduje się na ich hodowlę ze względu na fakt, że jej koszty są niskie, a zyski – bardzo wysokie.
Prognozy brazylijskiego stowarzyszenia ABPA wskazują, że w 2022 roku Brazylia zwiększy produkcję mięsa drobiowego oraz wolumen eksportu. Szacunki mówią o wzroście tegorocznej produkcji kurczaków w Brazylii o 1 proc. w porównaniu do roku 2021 osiągając wartość 14,5 mln ton.
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o wprowadzeniu przez Saudyjski Urząd ds. Żywności i Leków (SFDA) zakazu eksportu mięsa drobiowego z jednego z województw na terytorium Polski.
Obecnie prawdopodobnie najbardziej rozwijającym się obszarem polskiego rolnictwa jest produkcja kaczek. Taki wynik osiągamy mierząc go w jeden z najpopularniejszych dla produkcji drobiarskiej sposobów, czyli wylęgami piskląt – według tego współczynnika wolumen chowu kaczek w naszym kraju wzrósł w ciągu ostatnich 10 lat aż o ponad 450 proc.!
W 2021 roku na świecie wyprodukowano 339 milionów ton mięsa – wynika z danych FAO/OECD. To wynik lepszy o 5% niż w 2020 roku, a karty na rynku rozdawali najwięksi gracze.
Drób to najchętniej spożywane mięso w Polsce. Nic więc dziwnego, że hodowla drobiu, a w szczególności kur, stanowi główny element chowu zwierząt w naszym kraju. U polskich hodowców można spotkać różnorodne odmiany kur, jednak bardzo wyróżniają się tutaj minory. Kury te charakteryzują się występowaniem kilku odmian, z których każda ma swoje określone cechy.