fbpx
W naszym kraju obowiązuje ogólny podział zwierząt na domowe i gospodarskie. Te pierwsze, jak sama nazwa wskazuje, można trzymać w domu bez większych problemów. Do tej grupy zaliczają się m.in. psy, koty czy niewielkie zwierzęta takie jak np. świnki morskie i króliki (pojedynczo lub w parach).
1,8% więcej mięsa drobiowego zostało wyprodukowanych przez ukraiński agroholding MHP od stycznia do września 2021 roku w stosunku do analogocznego okresu 2020 roku. W w/w okresie 2020 roku było to 541,6 tys. ton, natomiast w 2021 roku wolumen produkcji wyniósł wtedy 551,73 tys. ton.
W ramach rolniczego handlu detalicznego można produkować i wprowadzać na rynek m.in. świeże mięso drobiowe, w tym tusze drobiowe, w maksymalnej ilości do 2100 kg rocznie – czytamy w załączniku nr 4 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz.U. z 2016 r. poz. 2159).
Na oficjalnej stronie internetowej Departamentu Nadzoru Weterynaryjnego i Spożywczego Ministerstwa Rolnictwa i Żywności Republiki Białorusi pojawiła się informacja dotycząca rozszerzenia tymczasowego zakazu wwzozu na terytorium Białorusi m.in. produktów pochodzących od drobiu z Polski.
Polska jest w przededniu wybuchu grypy ptaków z niespotykaną dotąd intensywnością. Jeśli natychmiast nie zostaną podjęte działania prewencyjne może się okazać, że nasz kraj - największa potęga drobiarska w Europie – poniesie straty, które trudno sobie obecnie nawet wyobrazić – alarmuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Coraz więcej stwierdzonych ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu. W minionym tygodniu było ich kilka. Niestety i ten tydzień zaczynamy od kolejnego przypadku zwiększającego ten tragiczny bilans.
Przed kilkoma dniami infirmowaliśmy o wykryciu nowych ognisk grypy ptaków stwierdzonych 6 listopada 2021 roku w województwie śląskim, lubuskim i łódzkim oraz związanym z tym faktem uśmierceniem oraz utylizacją kilkukdziesięciu tysięcy zwierząt.
Po długiej przerwie od kilku dni przybywa ponownie nowych przypadków HPAI na terytorium Polski. Jest to wysoce zjadliwa grypa ptaków podtypu H5N1. Niestety sytuacja rozwija się bardzo dynamicznie, w szybkim tempie pojawiają się kolejne przypadki.
Wirusy atakujące zwierzęta hodowlane są niestety zmorą hodowców w XXI wieku. W tym niechlubnym gronie w światowej „czołówce” jest wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI), która daje ponownie o sobie znać, pojawiając się w dwóch gospodarstwach zlokalizowanych w województwie mazowieckim.
Drób jest bardzo wymagający, jeżeli chodzi o paszę. Wynika to z faktu, że ptaki mają szybką przemianę materii (krótki przewód pokarmowy), a dodatkowo wyjątkowo wcześnie dojrzewają płciowo i przez co ich wzrost jest bardzo intensywny. Aby zapewnić im odpowiedni rozwój, należy kupować pasze z odpowiednią zawartością białka, składników mineralnych i witamin. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co dokładnie powinno znajdować się w mieszance dla drobiu, zapraszamy do lektury naszego artykułu.