4.1°C

Preferencje konsumentów zmieniają się. Drób okazał się po raz pierwszy w historii najbardziej popularnym mięsem na świecie i w Polsce. Duży wpływ mają na to kampanie promocyjne żywności, do których Unia Europejska dopłaca 172 mln euro.
Kolejne cztery ogniska zakażenia wysoce zjadliwym wirusem grypy ptaków podtypu H5N8 zgłosiła połowie listopada Bułgaria.
W Chinach rośnie popyt na drób. To mięso cieszy się coraz większym zainteresowaniem tamtejszych konsumentów i wypiera wieprzowinę – informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Klatki dla kur budzą coraz większe kontrowersje? Sąd Najwyższy w Indiach zakazał produkcji jaj w systemie chowu klatkowego. Chów klatkowy może zostać wkrótce wyeliminowany również w Kalifornii, gdzie wprowadzony ma zostać zakaz trzymania kur nieśnych na powierzchniach mniejszych niż jeden metr kwadratowy na kurę.
Unia Europejska chce znakować drób pochodzący z importu. Ma to dotyczyć mięsa sprzedawanego na teren UE z państw trzecich, które przetwarzane jest na terenie Wspólnoty – informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Odpowiednie przepisy w tej sprawie ma przygotować Komisja Europejska.
Podczas misji gospodarczej przedstawicieli Chińskiej Republiki Ludowej na Ukrainie padły obiecujące deklaracje. Chodzi o jak najszybsze wzmocnienie dwustronnej współpracy handlowej w sektorze mięsa drobiowego – informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Czy oznacza to, że Chiny otwierają się na ukraiński drób?
Podbijemy chiński rynek? Kolejni polscy producenci drobiu chcą eksportować mięso w tamtym kierunku. Na razie zezwolenia otrzymało 5 firm, a kolejnych 50 się o nie stara.
Samorząd rolniczy wnioskuje o przywrócenie możliwości stosowania w żywieniu drobiu mączek zwierzęcych.
Dobra wiadomość dla producentów drobiu. Eksport mięsa drobiowego z Polski do Chin został przywrócony. Rynek chiński został zamknięty na te produkty po wystąpieniu w naszym kraju grypy ptaków.
Czarne chmury nad producentami mięsa? Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz donosi, o problemach, które mogą się już niedługo pojawić. Z przygotowanego dla Greenpeace raportu wynika, że produkcja mięsa w Europie powinna zostać ograniczona o połowę.
reklama reklama reklama reklama reklama