18.8°C

partnerzy:

reklama
Niebawem może się okazać, że polscy eksporterzy jaj konsumpcyjnych będą musieli wesprzeć podaż jaj na rynkach Europy Zachodniej. Podstawą takiej spekulacji jest grypa ptaków, z którą walczy od połowy kwietnia branża drobiarska w Belgii. Liczba ferm dotkniętych wirusem wzrosła już do 49.
Brytyjskie firmy branżowe, które podjęły zobowiązanie dostosowania się do trendów dobrostanowych, muszą zdecydować, czy wybiorą produkcję jaj z „1” czy z „2”. Wiele wskazuje na to, że wybór padnie na przekształcenie istniejących obiektów klatkowych na fermy ściółkowe o wielopiętrowym modelu instalacji.
Unia Europejska może niebawem odblokować import mięsa z kilkunastu zakładów należących do największej firmy przetwarzającej mięso drobiowe na świecie, brazylijskiego BRF – donosi agencja Reuters.
Niemieckie organizacje drobiarskie intensywnie lobbują na rzecz „etykietowania” mięsa drobiowego wykorzystywanego w gastronomii nazwą kraju pochodzenia. Ewentualny sukces niemieckiego lobby producenckiego może zaszkodzić polskiemu eksportowi.
Jeśli producenci drobiu z Unii Europejskiej będą zwiększali produkcję w takim tempie jak w ostatnich miesiącach, to można się spodziewać, że w ciągu najbliższych dziesięciu lat, każdy rok na Starym Kontynencie zakończy się rekordowym wzrostem produkcji mięsa drobiowego – wynika z niektórych prognoz rynkowych publikowanych w ostatnich dniach przy okazji dyskusji o roli ferm wielkotowarowych w Europie.
Ze względu na problemy z ASF w Chinach gwałtownie drożeje drób. W marcu tego roku cena hurtowa mięsa drobiowego w Chinach wzrosła o 68 procent w porównaniu do marca ubiegłego roku.
Wizja wydająca się jeszcze do niedawna kuriozalna, dziś staje się rzeczywistością. W Stanach Zjednoczonych jeszcze w tym roku w nowo powstałych zakładach ruszy produkcja drobiu wyłącznie na potrzeby jednej z największych sieci marketów.
Niska podaż wieprzowiny z powodu ASF, a tym samym obawy o bezpieczeństwo zdrowotne, spowodowały przekierowanie się chińskich konsumentów na mięso drobiowe. Jak szacują analitycy, w bieżącym roku spożycie drobiu na mieszkańca w tym kraju ma wzrosnąć średnio o 9 proc.
Od ubiegłego roku Polska spośród państw europejskich jest największym eksporterem mięsa drobiowego na południowoafrykański rynek. Jednak ten pozytywny trend może się wkrótce załamać, jeśli rząd RPA zdecyduje się na podniesienie ceł na mięso drobiowe.
Rosnąca produkcja mięsa drobiowego w krajach Unii Europejskiej, wzrost konsumpcji drobiu, import na stabilnym poziomie to prognozy dla rynku drobiowego na 2019 rok.

Najnowsze filmy

Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail

Slide thumbnail

Slide thumbnail
Slide thumbnail
reklama reklama

RSS Module