fbpx

Drób - hodowla, żywienie, zdrowie - Okiem Rolnika

Drób to najchętniej spożywane mięso w Polsce. Nic więc dziwnego, że hodowla drobiu, a w szczególności kur, stanowi główny element chowu zwierząt w naszym kraju. U polskich hodowców można spotkać różnorodne odmiany kur, jednak bardzo wyróżniają się tutaj minory. Kury te charakteryzują się występowaniem kilku odmian, z których każda ma swoje określone cechy.
Kaczki domowe to zwierzęta, których hodowla cieszy się dużą popularnością. Jednak, by mogły się one prawidłowo rozwijać oraz rozmnażać, niezwykle istotne jest ich odpowiednie żywienie. Wysokiej jakości, zbilansowana i wysokokaloryczna dieta przyczynia się do zwiększenia produktywności zarówno jaj, jak i mięsa. Wybierając pożywienie dla kaczek domowych, warto wziąć pod uwagę liczebność stada oraz potrzeby zwierząt, co z pewnością przełoży się na ich właściwy rozwój. Czym karmić kaczki?
Firma MHP, która jest największym producentem kurczaków na Ukrainie, opublikował dane handlowo – produkcyjne za maj tego roku, a którego wynika, że ukraiński lider drobiarski mimo utraty dostępu do portów i spadku produkcji dokłada wszelkich starań, aby utrzymać płynność w sprzedaży eksportowej – informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP).
W Azji, w tym na Filipinach w 2019 roku mięso drobiowe stało się bardziej popularne wśród konsumentów od uwielbianej tradycyjnie wieprzowiny. Ten trend preferencji konsumentów w kierunku większego spożycia drobiu zostały utrzymany i jest nadal kontynuowany.
Dobre informacje dla polskich drobiarzy wpłynęły do Głównego Lekarza Weterynarii z Republiki Kuby i Arabii Saudyjskiej, oba kraje znoszą całkowicie zakaz importu z polski mięsa dorbiowego i produktów drobiowych.
Ogień pojawił się 6 lipca 2022 roku około godziny dwudziestej w jednym z budynków inwentarskich z drobiem w miejscowości Krzywiec (województwo podlaskie, powiat hajnowski, gmina Narew) godzinie 20:29 do Stanowiska Kierowania Komendanta Powiatowego PSP w Hajnówce wpłynęło zgłoszenie o pożarze budynku inwentarskiego w miejscowości Krzywiec, gm. Narew.
Obawy o to, czy ogromna produkcja piskląt zwiastuje kłopoty dla polskiego drobiarstwa przedstawiła Krajowa Izba Producentów Drobiu w komunikacie prasowym przesłanym do redakcji portalu www.okiemrolnika.pl
Bardzo dobra koniunktura na rynkach światowych wpływa korzystnie na polskie drobiarstwo, bowiem dane statystyczne za pierwsze cztery miesiące tego roku pokazują, że - liczony w euro - eksport mięsa drobiowego z naszego kraju wzrósł aż o prawie 50 proc. w stosunku do analogicznego okresu w zeszłym roku.Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zauważa, że podobne, choć nie tak dobre wyniki jak nasz kraj, notują najwięksi konkurenci polskich przedsiębiorstw na globalnym rynku mięsa drobiowego.
W maju 2022 roku brazylijskie zakłady przetwórstwa drobiu pobiły kwietniowy rekord w przychodach uzyskanych ze sprzedaży eksportowej kurczaków. Wyniki w porównaniu do maja 2021 roku wyniosły 906,4 miliona dolarów i były wyższe o 37,8 proc.
Grypa ptaków HPAI to zmora producentów drobiu w ostatnich latach, ale to ostatnie miesiące minonego roku i pierwsze półrocze 2022 r. dało się szczególnie we znaki światowym potentatom, czyli USA i Francji. Sytuacja na globalnym rynku drobiu zmieniła się również po wypadnięciu Ukrainy - dużego gracza ogarniętego wojną po napaści przez Rosję.