fbpx

Króliki - informacje o hodowli - Okiem Rolnika

Kultura spożycia mięsa króliczego pośrednio uzależniona jest od tradycji, choć nie jest to regułą. Również w Polsce coraz częściej na talerzu gości mięso z królika, mimo że nie wynika to akurat z niej. Walory smakowe powodują jednak, że zapotrzebowanie na ten produkt jest coraz większe, a co za tym idzie – hodowla królików staje się bardziej opłacalna. Zwierzęta te hoduje się na mięso lub futro.
Króliki są jednymi z popularniejszych hodowanych współcześnie zwierząt. Jednak podobnie jak inne gatunki one również narażone są na zachorowanie. Myksomatoza jest jedną z najpoważniejszych chorób występujących w ich populacji, przenoszącą się z chorego królika na pozostałe.
Wiele chorób królików bardzo łatwo się rozprzestrzenia w stadzie. Z tego powodu w przypadku chowu klatkowego zwierzęta dzieli się na grupy. Daje to możliwość łatwego dostrzeżenia niepokojących objawów nawet u pojedynczego osobnika. Takiego królika należy odizolować, gdyż stanowi bezpośrednie zagrożenie dla pozostałych zwierząt. Wzbudzić zainteresowanie powinno także podejrzane zachowanie któregoś osobnika albo zmiany na ciele, mogące sugerować pogorszony stan zdrowia.
Hodowla królików cieszy się w ostatnim czasie coraz większą popularnością. Zwierzęta te charakteryzują się wysokim współczynnikiem płodności i plenności. Króliki hoduje się różnych pobudek. Czym jest spowodowana popularność tego gatunku zwierząt? Czy hodowla królików się opłaca?
Hodowla królików w Polsce cieszy się sporą popularnością. Jednak tylko pozornie wydaje się ona prosta. Aby wyhodować zdrowe zwierzęta, trzeba pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach związanych m.in. z żywieniem. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak hodować króliki na mięso, zapoznaj się z naszym artykułem. Zapraszamy do lektury! Spis treści: Mięso z królika Rasy królików Króliki – jak hodować je w króliczarni? Czym karmić króliki? Rozmnażanie królików Mięso z królika Królicze mięso należy do jednych z najzdrowszych. Polecane jest szczególnie alergikom oraz osobom dbającym o linię i borykającym się z chorobami układu krwionośnego. Ma ono bardzo mało tłuszczu i niską zawartość cholesterolu. Ponadto jest lekkostrawne i bogate w mikroelementy oraz witaminy. Występuje w nim m.in. cynk, kobalt, miedź i żelazo, czyli związki mineralne zapobiegające wielu chorobom skóry i anemii. Mięso z królika bogate jest również w witaminy z grupy B, regulujące metabolizm i pozytywnie wpływające na układ nerwowy. Polecane jest ono dla niemowląt, gdyż jest lekkostrawne i mało alergizujące. Rasy królików Rasy królików dzieli się na: wełniste, futerkowe, mięsno-futerkowe oraz mięsne. Zwierzęta te dzieli się także pod względem wielkości na:- duże (powyżej 5,5 kg) – Barany Francuskie, Belgijskie Olbrzymy Białe i Szare czy Olbrzymy Srokacze;- średnie (od 3,5 kg do 5,5 kg) – Francuskie Srebrzyste, Sznycle Wielkie czy Niebieskie Wiedeńskie;- małe (poniżej 3,5 kg) – króliki Podpalane czy Holenderskie. Wybierając króliki na mięso, najlepiej postawić na gatunki średnie. Zwierzęta te są bardziej plenne i znacznie szybciej dojrzewają. Ich ubojowa masa ciała wynosi ok. 3 kg. Zwykle osiągają ją w przeciągu 3-4 miesięcy w zależności od intensywności karmienia. Króliki – jak hodować je w króliczarni? Aby zapewnić królikom odpowiedni rozwój, trzeba zagwarantować im nie tylko odpowiednie żywienie, ale również pomieszczenie. Budując lub kupując króliczarnię, trzeba zwrócić uwagę na jej konstrukcję. Powinna ona zapewniać odpowiednią cyrkulację powietrza. W przeciwnym razie dwutlenek węgla wydychany przez zwierzęta, a także amony i siarkowodór z odchodów uniemożliwią królikom oddychanie. Należy również pamiętać, że w króliczarni nie może być przeciągów, gdyż mogą one bardzo niekorzystnie wpłynąć na zdrowie zwierząt. Istotne jest również zadbanie o odpowiedni dopływ światła. Najlepiej, aby było ono delikatnie przyćmione – króliki w takim świetle są znacznie spokojniejsze. Hodując te zwierzęta, należy również pamiętać o zapewnieniu im odpowiedniej temperatury. Doskonale radzą sobie z chłodem, jednak bardzo źle znoszą upały. Przegrzanie prowadzi u królików do podrażnienia dróg oddechowych. Najlepiej utrzymać w króliczarni temperaturę 18 stopni Celsjusza. W przypadku silnych mrozów należy umieścić tami dużą ilość suchej ściółki i obłożyć klatkę słomianymi matami lub innymi materiałami izolacyjnymi. Kupując lub budując króliczarnię, należy również pamiętać, że jej konstrukcja musi umożliwić utrzymanie w niej czystości. Dzięki temu zabezpieczymy zwierzęta przed różnorodnymi chorobami. Najlepiej wybrać króliczarnię z podwójną podłogą, która zapewnia skuteczny odpływ moczu. Podłoże powinno być delikatnie pochylone i szczelne. Czym karmić króliki? Zazwyczaj króliki karmi się świeżymi paszami zielonymi zwanymi zielonkami. Można podawać je zwierzętom przez znaczną część roku. W zimie warto sięgać po dobre kiszonki oraz pasze okopowe. Przez cały rok należy serwować królikom również nieco suchych pasz objętościowych, takich jak siano czy suche gałązki. Tego typu pokarmy pozytywnie wpływają na trawienie u zwierząt. Latem warto podawać królikom świeże owoce, warzywa, liście drzew, trawy i chwasty. Należy jednak zwrócić uwagę, czy poszczególne rośliny nie mają właściwości trujących. Szczególnie zaleca się unikania bielunia, lulka, jaskółczego ziela, psianki czarnej, jaskrów, maków oraz kąkoli. Należy również zachować umiar w podawaniu królikom niektórych odmian warzyw m.in. cebuli, sałaty i czosnku. Ziemniaki wolno serwować wyłącznie po ugotowaniu. Rozmnażanie królików Króliki dużych ras osiągają dojrzałość płciową w wieku od 6 do 8 miesięcy, natomiast zwierzęta ras średnich i małych w wieku 4–6 miesięcy. Użytkowanie rozpłodowe samic wynosi od 1,5 roku do 3 lat, natomiast u samców – 3–4 lata. Króliki zaliczają się do zwierząt poliestralnych sezonowo – mogą mieć wiele cykli płciowych. Ich ruja trwa 13–35 h. Są najmniej aktywne rozrodczo w okresie jesiennym, a najbardziej w porze wiosenno-letniej. Przed rozmnażaniem należy przygotować kartę kryć tak, aby nie rozmnażać zwierząt w bliskim pokrewieństwie. W przeciwnym razie mogą wystąpić problemy z porodem, wady genetyczne i niska żywotność miotu. Ciąża u królików trwa ok. 32 dni. Porody odbywają się nocą i zazwyczaj trwają 20–30 minut. Liczebność miotu najczęściej wynosi od 6 do 12 sztuk. Króliki po urodzeniu są głuche, ślepe i ważą 50–80 g. Powinny zostać one przy matce przez 5–7 tygodni. Zdarza się jednak, że samica odrzuca część swojego potomstwa. Wtedy powinien zareagować hodowca, aby utrzymać maluchy przy życiu. (rzw)
Króliki to śliczne i wartościowe zwierzęta, których hodowla w naszym kraju jest dosyć powszechna. Wiele osób decyduje się na króliki jako zwierzę domowe, ponieważ podobnie jak w przypadku kotów - nie muszą one opuszczać bezpiecznego mieszkania czy domu (mając jednak królika, należy zapewnić mu dużo miejsca i pod żadnym pozorem nie trzymać cały czas w zamkniętej klatce).