Żywność ekologiczna – konieczne zmniejszenie barier w efektywnej produkcji
Produkcja żywności metodami ekologicznymi to całkiem niedaleka przyszłość, a być może nawet wyprze metodę tradycyjną i stanie się standardem. Podczas pierwszego posiedzenia Rady Produkcji Ekologicznej odbyła się dyskusja poruszająca tematykę produkcji żywności ekologicznej.
Produkcja żywności metodami ekologicznymi to całkiem niedaleka przyszłość, a być może nawet wyprze metodę tradycyjną i stanie się standardem. Podczas pierwszego posiedzenia Rady Produkcji Ekologicznej odbyła się dyskusja poruszająca tematykę produkcji żywności ekologicznej.
Istotnym aspektem dotyczącym produkcji żywności z zastosowaniem metod ekologicznych jest likwidacja wszelkich problemów którymi muszą się borykać podejmujący to wyzwanie.
Dlaczego uprawa ekologicznych zbóż jest tak ważna?
- Przed nami konieczność zmniejszania barier stojących na drodze do efektywnej produkcji ekologicznej, czyli żywności produkowanej metodami ekologicznymi – podkreślił sekretarz stanu Rafał Romanowski, który wziął udział w spotkaniu inaugurującym działalności Rady Produkcji Ekologicznej.
Romanowski podkreślił to jak istotną rolę w Polsce pełni rolnictwo ekologiczne. - Przed nami konieczność zmniejszania barier stojących na drodze do efektywnej produkcji ekologicznej, czyli żywności produkowanej metodami ekologicznymi – powiedział sekretarz stanu.
Grzyby zbieraj mądrze
- W spotkaniu udział wzięli powołani przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi członkowie Rady Produkcji Ekologicznej, wybrani spośród organizacji branżowych działających w rolnictwie ekologicznym i jednostek podległych i nadzorowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – informuje resort rolnictwa.
(rpf) pp / Źródło: MRiRW
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.