Żywność wysokiej jakości szansą dla rolników
Polska powinna specjalizować się w produkcji żywności wysokiej jakości, to dla nas wielka szansa – twierdzi szef resortu rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Jego zdaniem polscy rolnicy powinni postawić na produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne, ponieważ nie mamy takiego potencjału, żeby konkurować na świecie pod względem skali produkcji.
Polska powinna specjalizować się w produkcji żywności wysokiej jakości, to dla nas wielka szansa – twierdzi szef resortu rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Jego zdaniem polscy rolnicy powinni postawić na produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne, ponieważ nie mamy takiego potencjału, żeby konkurować na świecie pod względem skali produkcji.
Jak przekonuje minister rolnictwa, produkcja żywności wysokiej jakości powinna stać się polską specjalnością. To szansa dla krajowych gospodarzy by wyprzedzić konkurentów zza granicy.
Ardanowski: Konsumenta należy uzbroić w wiedzę
- Zrównoważony charakter naszego rolnictwa sprawia, że naszym znakiem rozpoznawczym może być żywność wysokiej jakości. Wprowadzane ostatnio zmiany legislacyjne służą rozszerzeniu możliwości produkcji tego typu wyrobów we własnym gospodarstwie, bez zbędnej biurokracji i zbędnych wymogów – uważa szef resortu rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski.
Jak przypomniał minister Ardanowski, w stworzonym przez niego „Planie dla wsi” priorytetem jest rozwój zrównoważonego rolnictwa w Polsce. W produkcji zdrowej żywności wysokiej jakości mają pomóc również zmiany w przepisach dotyczących GMO. Chodzi o oznakowanie produktów zawierających organizmy genetycznie modyfikowane oraz o polski program białkowy, mający na celu ograniczenie, a później całkowite wyeliminowanie z pasz importowanej śruty sojowej.
Szanse i zagrożenia dla rozwoju polskiego rolnictwa
(rpf) Elżbieta Mikołajczyk / Źródło: MRiRW
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.