fbpx

Pasze - żywienie i zdrowie zwierząt - Okiem Rolnika

- Rolnicy zmieniają właściwości paszy, aby zwiększyć jej przyswajalność, strawność i atrakcyjność żywieniową dla zwierząt hodowlanych.- Przyrządzanie pokarmu powinno uwzględniać wielkość rozdrabnianej paszy i najbardziej efektywne metody jej obróbki: mechaniczne, bijakowe lub w procesie rozgniatania.- Parowanie, gotowanie czy prażenie to zabiegi zwiększające walory smakowe pożywienia i eliminujące drobnoustroje z paszy.- Ważne jest również przechowywanie karmy dla zwierząt. Warto ją zabezpieczyć przed wilgocią i przed szkodnikami.
Pasza to optymalne źródło energii dla zwierząt hodowlanych. Poprawia ich mikroflorę bakteryjną, zwiększa wchłanialność składników odżywczych i wpływa pozytywnie na zdrowie. Pasza powstaje w oparciu o 2 różne systemy – TMR i PMR. Pierwszy wykorzystuje pracę sieczkarni i nadaje się do małych stad, drugi sprawdza się w przypadku większej ilości zwierząt. Sieczkarnie przyspieszają rozdrabnianie słomy. Są proste w obsłudze, mają duże możliwości przerobu słomy i są bardziej komfortowe niż metoda ręczna. Kupując rozdrabniacz warto zwrócić uwagę na pojemność zbiornika, rozmiary urządzenia, sposób ładowania i dodatkowe wyposażenie.
Z apelem o rzetelność mediów w przekazywaniu informacji na temat bezpieczeństwa polskiej żywności zwróciła się do mediów grupa organizacji i producentów żywności, nadmieniając, że troska o bezpieczeństwo konsumentów jest dla nas najwyższym priorytetem
Afera paszowa, nazywana błędnie „drobiową” zaraz po jej nagłośnieniu przez media, tak naprawdę jest „aferą olejową”, bowiem przestępcza działalność niemieckiej spółki Berg+Schmidt, której polski oddział znajduje się w Poznaniu, dotyczy handlu olejem, a nie paszami czy też produkcji i sprzedaży mięsa – w tym drobiowego.
To naprawdę wielka afera, a problem wywołany przez nieodpowiedzialne i nastawione wyłącznie na zysk zachowanie właścicieli mogło narazić na szwank zdrowie nawet milionów Polaków. O sprawie informują portale Onet i WP.
W obliczu konfliktu zbrojnego w Ukrainie, Komisja Europejska na wniosek Polski i innych państw członkowskich, przygotowała projekt decyzji umożliwiającej rolnikom w Polsce skorzystanie z odstępstwa od zakazu.
Aż o 89 procent poszybowały w górę ceny jaj w hurcie w ciągu ostatnich sześciu tygodni. W tym samym czasie, od początku lutego tego roku do połowy marca, wolnorynkowe ceny skupu żywca kurcząt rzeźnych wzrosły o ponad 38 procent. Największe polskie organizacje drobiarskie, we wspólnym wystąpieniu, wezwały rząd do jeszcze intensywniejszych działań zmierzających do zatrzymania gwałtownego wzrostu cen pasz, który jest główną przyczyną szoku cenowego na rynku drobiarskim.
Napaść Rosji na Ukrainę zmniejszyła podaż ukraińskiego drobiu i jaj. Inwazja silnie oddziałuje również na wzrosty cen pasz. Oba kraje odpowiadają za 29 procent światowego eksportu pszenicy, co prowadzi także do wzrostu pozostałych surowców paszowych.
29 i 31 grudnia 2021 roku to ostatnie dni kiedy tzw. duzi przetwórcy zajmujący się wytwarzaniem pasz bez GMO lub specjalizujących się w produkcji bądź przetwarzaniu ziół oraz właściciele lasów prywatnych mogą się ubiegać o wsparcie w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Po osiągnięciu rekordowych poziomów w listopadzie cena najbliższego kontraktu pszenicy datowanego na marzec 2022 roku, cena tego zboża na paryskiej platformie handlu giełdowego EURONEXT obniżyła się ostatnio o około 30 EUR – informują analitycy ING Banku Śląskiego. Pojawia się pytanie czy rosnące ceny zbóż w skupie są w stanie zrekompensować rolnikom wyższe koszty paliwa, nawozów i ogólnie zwiększenie kosztów produkcji. Dochodzi też problem z dostępnością nawozów, czy nadal będzie doskwierać rolnikom w 2022 roku?