fbpx

Ziemniaki - uprawa

Mieszkańcy z Sadlinek podczas spotkania środowiskowego z dzielnicowym tamtejszego posterunku policji, przekazali informację o kradzieży ziemniaków z działki rolnej w miejscowości Glina (województwo pomorskie, powiat kwidzyński, gmina Sadlinki).
Fioletowe ziemniaki to coraz popularniejszy, budzący zainteresowanie, produkt spożywczy, który posiada wiele ciekawych i cennych właściwości. Warzywa obniżają ciśnienie krwi, przyczyniają się do podkręcenia metabolizmu, a także niesamowicie prezentują się na talerzu. Fioletowe ziemniaki: cena, gdzie kupić i dlaczego warto się nimi zainteresować?
Rolnictwo to nie praca kilka godzin dziennie, a styl życia – nieustanny dogląd i obserwacja to podstawa przy każdej, nawet najmniejszej uprawie. Plony są owocem pracy i zaangażowania. Niestety, współpraca z naturą nie jest łatwa. Na uprawy warzyw, w tym ziemniaków, czyha na wiele zagrożeń, w tym chorób o bardzo różnym pochodzeniu. Jedną z nich jest kiła kapusty – ziemniaki są jej bardzo częstym żywicielem.
Praca rolnika zawsze ma jeden cel – dąży do tego, aby uprawy były dorodne, a straty ograniczone do minimum. Niezależnie od tego, na jakich roślinach się skupiamy, plony są efektem zaangażowania w wypełnianie codziennych obowiązków, odpowiednich kwalifikacji oraz poświęcenia.
O trzy odmiany ziemniaka wzbogacił się Krajowy Rejestr Odmian – podał Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych.
Stonka ziemniaczana jest jednym z najczęściej występujących szkodników, które negatywnie wpływają na rozwój naszych ziemniaków. Dorosłe osobniki rozpoczynają swoje działanie wczesną wiosną, a ich rozmnażanie przebiega w niezwykle szybkim tempie.
Ziemniaki to prawdopodobnie najpopularniejsze warzywa w Polsce, które stanowią podstawę obiadów, są także istotnym składnikiem licznych wyrobów z branży spożywczej, a nawet alkoholowej. Uprawy tej rośliny w naszym kraju są bardzo zróżnicowane, również pod względem liczby odmian.
Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez tak uniwersalnego warzywa, jakim jest ziemniak. Jest on chętnie wykorzystywany w bardziej egzotycznych daniach, ale przede wszystkim nieustannie gości na polskich stołach. Nic w tym dziwnego, zważywszy na możliwości związane z uprawą tego warzywa w naszym klimacie.
Niskie ceny i bardzo duża podaż, do tego mokra jesień, powodują, że rolnicy którzy zajmują się uprawą ziemniaków skrobiowych znaleźli się w trudnej sytuacji.
Gdy czas zbioru ziemniaków dobiegnie końca niektórzy rolnicy decydują się na przechowanie swoich plonów licząc na uzyskanie wyższej ceny sprzedaży w okresie zimowym. Jednak przechowywanie ziemniaków jest procesem bardzo wymagającym i trudnym, zatem warto wiedzieć jak przechowywać, by straty plonu były jak najmniejsze.