REKLAMA

Uprawa soi coraz bardziej popularna w Polsce

AdminTech
20.09.2016
chat-icon 0

Trwają właśnie zbiory soi. Pomimo niskich zbiorów w ubiegłym roku, zainteresowanie uprawą tej rośliny nie maleje.

© fotolia kroko021
REKLAMA

Trwają właśnie zbiory soi. Pomimo niskich zbiorów w ubiegłym roku, zainteresowanie uprawą tej rośliny nie maleje.

Soja jako jedna z najbardziej wartościowych roślin uprawnych, ze względu na wysoką zawartość białka (35-44%) i tłuszczu (18-22%) w nasionach, jest cennym surowcem do produkcji pasz i żywności. Zapotrzebowanie na nasiona soi wciąż wzrasta. Zwiększa się również areał jej uprawy. W 2011 roku powierzchnia uprawy soi wynosiła 300 ha, aktualnie jest to już 300 tys. ha.

Tegoroczne suche lato spowodowało, że zbiory zostały przyspieszone o około 2-3 tygodni w stosunku do optymalnych terminów agrotechnicznych, jednak zbiór jest lepszy niż ubiegłoroczny, który odbywał się pod koniec sierpnia. Rolnicy szacują, że w tym roku zbiorą ok. 2,1 t/ha, czyli średnio o 0,5 tony więcej niż w roku poprzednim. Plony, w zależności od roku, sięgają nawet 4 t/ha. Ze zbytem nie ma problemu, ponieważ rolnicy przeważnie mają podpisane kontrakty.

Soja udaje się na większości gleb w Polsce z wyjątkiem gleb ciężkich, podmokłych, zlewnych, kwaśnych i bardzo lekkich. Najlepiej plonuje na glebach żyznych kompleksu pszennego o pH na poziomie 6-6,5. Dobrymi przedplonami dla soi są zboża ozime i jare, kukurydza, trawy wieloletnie oraz okopowe. Soja nie powinna być uprawiana częściej niż co cztery lata na tym samym polu.

Dotychczas największym problemem w uprawie soi był brak ochrony plantacji. W ubiegłym roku zarejestrowano 10 herbicydów, dzięki czemu można łatwiej i taniej ją uprawiać.

(rup) jm
Źródło: Agrobiznes, CDR

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA