Uprawa soi coraz bardziej popularna w Polsce
Trwają właśnie zbiory soi. Pomimo niskich zbiorów w ubiegłym roku, zainteresowanie uprawą tej rośliny nie maleje.
Trwają właśnie zbiory soi. Pomimo niskich zbiorów w ubiegłym roku, zainteresowanie uprawą tej rośliny nie maleje.
Soja jako jedna z najbardziej wartościowych roślin uprawnych, ze względu na wysoką zawartość białka (35-44%) i tłuszczu (18-22%) w nasionach, jest cennym surowcem do produkcji pasz i żywności. Zapotrzebowanie na nasiona soi wciąż wzrasta. Zwiększa się również areał jej uprawy. W 2011 roku powierzchnia uprawy soi wynosiła 300 ha, aktualnie jest to już 300 tys. ha.
Plusy i minusy uprawy rzepaku
Tegoroczne suche lato spowodowało, że zbiory zostały przyspieszone o około 2-3 tygodni w stosunku do optymalnych terminów agrotechnicznych, jednak zbiór jest lepszy niż ubiegłoroczny, który odbywał się pod koniec sierpnia. Rolnicy szacują, że w tym roku zbiorą ok. 2,1 t/ha, czyli średnio o 0,5 tony więcej niż w roku poprzednim. Plony, w zależności od roku, sięgają nawet 4 t/ha. Ze zbytem nie ma problemu, ponieważ rolnicy przeważnie mają podpisane kontrakty.
Soja udaje się na większości gleb w Polsce z wyjątkiem gleb ciężkich, podmokłych, zlewnych, kwaśnych i bardzo lekkich. Najlepiej plonuje na glebach żyznych kompleksu pszennego o pH na poziomie 6-6,5. Dobrymi przedplonami dla soi są zboża ozime i jare, kukurydza, trawy wieloletnie oraz okopowe. Soja nie powinna być uprawiana częściej niż co cztery lata na tym samym polu.
Ursus C-355 bohaterem wyprawy z 1972 roku
Dotychczas największym problemem w uprawie soi był brak ochrony plantacji. W ubiegłym roku zarejestrowano 10 herbicydów, dzięki czemu można łatwiej i taniej ją uprawiać.
(rup) jm
Źródło: Agrobiznes, CDR
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.