Rynek żywności wege rośnie w siłę
3,7 mld USD – tyle wart jest już według raportu firmy Nielsen rynek substytutów produktów żywieniowych pochodzenia zwierzęcego.
3,7 mld USD – tyle wart jest już według raportu firmy Nielsen rynek substytutów produktów żywieniowych pochodzenia zwierzęcego.
Rynek produktów roślinnych, które „udają” mięso wynosi obecnie 684 mln USD, a ich sprzedaż wzrosła w ciągu roku o około 23 proc. Bezmleczne sery, lody i jogurty zyskały aż 40 proc. To duże wzrosty, dla porównania: ogółem sprzedaż żywności zwiększyła się w tym czasie zaledwie o około 2 proc.
ARiMR: Do 150 tys. złotych na inwestycje chroniące wody przed zanieczyszczeniem azotanami
Produkty wege cieszą się coraz większą popularnością. Zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, gdzie duże zainteresowanie tego typu żywnością nie spodobało się producentom mięsa. Doszło do tego, że stan Missouri zatwierdził przepisy, które zakazują producentom mięsnych substytutów używania nazw takich jak np. wegeburger czy też bezmięsny hot dog. Zabronione jest używanie wszystkich nazw, dotychczas zarezerwowanych dla produktów mięsnych.
- Zdaniem legislatorów, takie nazwy mogą być mylące, bo sugerują konsumentom, że kupują prawdziwe mięso – podaje „Puls Biznesu” za portalem Bloomberg.
Żywność ekologiczna – konieczne zmniejszenie barier w efektywnej produkcji
(rw) Elżbieta Mikołajczyk / Źródło: Puls Biznesu za portalem Bloomberg
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.