REKLAMA

Rynek żywności wege rośnie w siłę

Redakcja - Zdrowie
17.09.2018
chat-icon 0

3,7 mld USD – tyle wart jest już według raportu firmy Nielsen rynek substytutów produktów żywieniowych pochodzenia zwierzęcego.

fotolia
REKLAMA

3,7 mld USD – tyle wart jest już według raportu firmy Nielsen rynek substytutów produktów żywieniowych pochodzenia zwierzęcego. 

Rynek produktów roślinnych, które „udają” mięso wynosi obecnie 684 mln USD, a ich sprzedaż wzrosła w ciągu roku o około 23 proc. Bezmleczne sery, lody i jogurty zyskały aż 40 proc. To duże wzrosty, dla porównania: ogółem sprzedaż żywności zwiększyła się w tym czasie zaledwie o około 2 proc.

Produkty wege cieszą się coraz większą popularnością. Zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, gdzie duże zainteresowanie tego typu żywnością nie spodobało się producentom mięsa. Doszło do tego, że stan Missouri zatwierdził przepisy, które zakazują producentom mięsnych substytutów używania nazw takich jak np. wegeburger czy też bezmięsny hot dog. Zabronione jest używanie wszystkich nazw, dotychczas zarezerwowanych dla produktów mięsnych.

- Zdaniem legislatorów, takie nazwy mogą być mylące, bo sugerują konsumentom, że kupują prawdziwe mięso – podaje „Puls Biznesu” za portalem Bloomberg.

(rw) Elżbieta Mikołajczyk / Źródło: Puls Biznesu za portalem Bloomberg

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA