REKLAMA

Choroby zawodowe rolników cz. I

Redakcja - Zdrowie
03.06.2016
chat-icon 0

W związku z tym, iż rolnicy są grupą w sposób szczególny narażoną na liczne choroby, postanowiliśmy stworzyć cykl artykułów dotyczących chorób zawodowych rolników. Dziś przedstawimy i opiszemy najczęstsze z nich i doradzimy jak można się przed nimi ustrzec. W kolejnej części podpowiemy w jaki sposób działać w przypadku zarażenia oraz co przysługuje z ubezpieczenia rolniczego KRUS z tytułu długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.

fot. Agro Brand / Agro Flash / Samasz
REKLAMA

W związku z tym, iż rolnicy są grupą w sposób szczególny narażoną na liczne choroby, postanowiliśmy stworzyć cykl artykułów dotyczących chorób zawodowych rolników. Dziś przedstawimy i opiszemy najczęstsze z nich i doradzimy jak można się przed nimi ustrzec. W kolejnej części podpowiemy w jaki sposób działać w przypadku zarażenia oraz co przysługuje z ubezpieczenia rolniczego KRUS z tytułu długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.

Czym jest choroba zawodowa rolników?


Zgodnie z artykułem 12 o ubezpieczeniu społecznym KRUS, rolniczą chorobą zawodową jest ta, która powstała w związku z pracą w gospodarstwie i objęta jest wykazem chorób zawodowych. Do najczęstszych należą choroby odzwierzęce, takie jak pryszczyca, włośnica czy borelioza, do zakażenia którymi dochodzi w wyniku kontaktu z chorymi zwierzętami bądź będącymi nosicielami pasożytów, wirusów, grzybów, bakterii, prionów. Oprócz chorób odzwierzęcych, częstymi dolegliwościami są zagrożenia ze strony układu oddechowego spowodowane alergiami na pyłki czy też zatrucia spowodowane wdychaniem środków ochrony roślin.

Jakie są najczęściej występujące choroby wśród rolników?

Pryszczyca jest chorobą powstałą w wyniku zarażenia wydzielinami lub wydalinami chorych zwierząt oraz spożyciem skażonego mięsa lub mleka. Objawia się ona gorączką, dreszczami, bólami głowy i mięśni, spadkiem ciśnienia, pęcherzykami ropnymi na skórze rąk i nóg oraz błonie śluzowej jamy ustnej. Trwa około dwóch tygodni. Przed pryszczycą można się ustrzec szczepiąc bydło i owce, a także dezynfekując ubrania.

Włośnica powstaje w wyniku spożycia surowej zakażonej wieprzowiny lub dziczyzny. Objawia się nudnościami, wymiotami, biegunką, a następnie wysoką temperaturą, bólami mięśni oraz obrzękami na twarzy. Jest groźną, nieuleczalną chorobą, z którą można żyć, jeśli inwazja larw jest stosunkowo niewielka. Wśród zwierząt można ją wykryć podczas poubojowego badania mięsa.

Borelioza – do zakażenia dochodzi poprzez bakterie przenoszone przez kleszcze. Objawia się ona pojawieniem rumienia wędrującego, gorączką, osłabieniem, bólami mięśni i stawów. Boreliozę należy leczyć, gdyż nieleczona może doprowadzić do uszkodzeń mózgu i niedowładów, u kobiet dodatkowo do poronień lub uszkodzeń płodu. Przed boreliozą można się ustrzec poprzez regularną higienę osobistą, zmianę odzieży oraz stosowanie środków odstraszających kleszcze.

Toksoplazmoza powstaje w wyniku kontaktu z zarażonymi zwierzętami oraz ich odchodami oraz   poprzez spożycie niemytych owoców i warzyw. Objawy podobne są jak w przypadku grypy: gorączka, powiększone węzły chłonne, bóle mięśni. Dodatkowo występuje podwyższona liczba granulocytów kwasochłonnych w organizmie. Aby nie dopuścić do zarażenia należy przestrzegać zasad higieny szczególnie poprzez mycie rąk oraz regularnie odrobaczać psy i koty.

Wścieklizna powstaje w wyniku ugryzienia przez zarażone zwierzę. Objawy to pieczenie w miejscu ukąszenia, ból głowy, gorączka, nerwowość, brak apetytu, halucynacje, konwulsje. Konieczne jest regularne szczepienie zwierząt, gdyż choroba jest nieuleczalna i zawsze kończąca się śmiercią.

Gąbczaste zwyrodnienie mózgu pojawia się po spożyciu wołowiny zawierającej priony. Choroba ujawnia się dopiero po kilku latach od zarażenia poprzez zanik mięśni, mimowolne ruchy, niepokój, utratę apetytu, zaburzenia równowagi, mowy i wzroku, bezsenność.

Zagrożenia układu oddechowego i zagrożenia dermatologiczne spowodowane pyłkami zbóż, zarodnikami grzybów w kurzu pochodzących ze zbiorów zbóż oraz roztoczami, będące przyczyną nieżytu nosa lub astmą. Do poważnych uszczerbków na zdrowiu, takich jak częste zatrucia, ostre chroniczne zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, podrażnienia skóry czy zapalenie spojówek może dojść w wyniku kontaktu ze środkami owadobójczymi, pestycydami, amoniakiem, spalinami, pyłkami pszenicy i jęczmienia.

Co ważne i o czym należy pamiętać: rozpoznanie choroby figurującej w wykazie chorób zawodowych nie jest warunkiem wystarczającym do uznania jej za zawodową. Aby tak się stało konieczne jest wykazanie jej przyczynowego charakteru, mającego nierozerwalny związek z wykonywaną pracą w gospodarstwie. W kolejnej części przedstawimy zasady postępowania w sprawach zgłaszania i stwierdzania rolniczych chorób zawodowych. 

(rz)

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA