IUNG: Niedobór wody już widoczny na polach
Niedobory wody w latach ubiegłych oraz niskie opady w okresie zimowym i wczesnej wiosny w 2020 roku doprowadziły do obniżenia zapasu wody w profilu glebowym, co może być zwiastunem wystąpienia kolejnej suszy rolniczej.
Niedobory wody w latach ubiegłych oraz niskie opady w okresie zimowym i wczesnej wiosny w 2020 roku doprowadziły do obniżenia zapasu wody w profilu glebowym, co może być zwiastunem wystąpienia kolejnej suszy rolniczej.
Zmiany klimatyczne nasilające się w ostatnich latach prowadzą do niekorzystnych zmian stosunków wodnych w glebie. W ramach Monitoringu Suszy Rolniczej Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB w Puławach monitoruje wilgotność gleb w referencyjnych gospodarstwach w kraju.
Deficyt wody w całym kraju. W którym województwie najgorzej?
Niedobór opadów w sezonie wegetacyjnym oraz wzmożone parowanie i transpiracja roślin na skutek wzrostu temperatury prowadzi do systematycznego usychania gleby. W efekcie, w ostatnich trzech latach (2017-2019), aż dwukrotnie w Polsce wystąpiła susza rolnicza i odnotowano znaczące spadki plonów z tego tytułu. Niedobory wody w latach ubiegłych oraz niskie opady w okresie zimowym i wczesnej wiosny w 2020 roku doprowadziły do obniżenia zapasu wody w profilu glebowym, co może być zwiastunem wystąpienia kolejnej suszy rolniczej.
W niektórych rejonach Polski pierwsze objawy niedoboru wody są już widoczne na polach. Wschody zbóż jarych były opóźnione i nierównomierne. Zboża ozime oraz rzepak ozimy w części regionów kraju również wykazują pierwsze objawy niedoboru wody, występuje przedwczesne usychanie dolnych liści.
Susza w wielu rejonach kraju – aplikacja suszowa do poprawienia
Badania wilgotności gleby realizowane w gospodarstwach referencyjnych w skali całego kraju w ramach Systemu Monitoringu Suszy Rolniczej potwierdzają proces usychania gleby. Pomiary stanu uwilgotnienia gleby prowadzone w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym w Baborówku, gmina Szamotuły w województwie wielkopolskim należącym do Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach wykazują w ostatnich trzech latach (2018-2020) systematyczny spadek wilgotności gleby. Największy spadek wilgotności w roku bieżącym w stosunku do roku 2017 odnotowano na głębokości 20 cm, średnio z 23,3 do 10,7 %. Zmniejszoną wilgotność gleby stwierdzono również w płytkim podglebiu na głębokości 30 cm.
Osuszenie warstwy ornej i płytkiego podglebia ma szczególne znaczenie dla rozwoju roślin, które około 50% wody pobierają z tej głębokości. Na szczęście zmiany stosunków wodnych na analizowanej glebie nie dotarły do warstw głębszych. Średnia wilgotność gleby w latach 2017-2020 na głębokości 60 cm utrzymuje się na stabilnym poziomie ok. 20%. Jeśli, w najbliższych tygodniach nie nastąpi znaczący wzrost opadów, rzędu kilkudziesięciu mm, to istniejące niedobory wody glebowej mogą się pogłębić i zaowocować kolejną suszą rolniczą i znaczącym obniżeniem plonów.
(rup) pp / Źródło: IUNGa
Czy rolnictwo ma wpływ na globalne ocieplenie klimatu?
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.