Komisja Europejska: Nowe normy dla jaj pochodzących z wolnego wybiegu
Spadek temperatur i nadchodząca zima, sprawiają, że przeżywalność wirusa ptasiej grupy będzie w najbliższych miesiącach zdecydowanie większa, co generuje duże ryzyko wystąpienia choroby.
Spadek temperatur i nadchodząca zima, sprawiają, że przeżywalność wirusa ptasiej grupy będzie w najbliższych miesiącach zdecydowanie większa, co generuje duże ryzyko wystąpienia choroby.
Służby weterynaryjne już jakiś czas temu apelowały do producentów drobiu o trzymanie zwierząt w zamknięciu i karmienie inwentarza pod dachem.
Ile jaj zjada rocznie statystyczny Polak?
Najbardziej narażone na wystąpienie wirusa ptasiej grypy są gospodarstwa położone nad zbiornikami wodnymi i stawami, ponieważ są one siedliskiem dzikich ptaków. Służby przypominają także o zabezpieczeniu magazynów z paszami.
Komisja Europejska podjęła decyzję, że jaja od kur korzystających z wolnego wybiegu, zachowają swój status przez dłuższy czas, mimo że zwierzęta będą przebywały w zamknięciu.
Zielony Ład – co zdecydowała Komisja Europejska?
Zgodnie z opublikowanym rozporządzeniem KE, jaja będą mogły być etykietowane jako pochodzące z wolnego wybiegu, nawet w przypadku trzymania kur w zamknięciu przez 16 tygodni.
Okres utrzymywania kur w zamknięciu będzie liczony dla każdego stada indywidualnie, a nie dla całego kraju łącznie, co zwiększy elastyczność branży.
(rpf) KP, KIPDiP
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.