Czy polskie produkty rolno-spożywcze trafią na rynek indyjski
W dniu 21 maja br. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa gościł delegację przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Dobrostanu Rolników Stanu Haryana w Indiach. Rynek Indii jest uznawany za jeden z bardziej perspektywicznych azjatyckich rynków dla polskiego eksportu rolno-spożywczego.
W dniu 21 maja br. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa gościł delegację przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Dobrostanu Rolników Stanu Haryana w Indiach. Rynek Indii jest uznawany za jeden z bardziej perspektywicznych azjatyckich rynków dla polskiego eksportu rolno-spożywczego.
Stan Haryana, położony w północnej części Indii, okalający stolicę Indii – New Delhi, jest jednym z najważniejszych i dynamicznie rozwijających się okręgów gospodarczych w kraju, oraz drugim stanem w Indiach pod względem wielkości produkcji rolnej.
Ursus po latach we Francji wrócił do Polski…
Podczas spotkania strona indyjska potwierdziła, iż istnieje duży potencjał polskiej produkcji atrakcyjny dla indyjskiego importu rolno-spożywczego. Wskazywano w szczególności na produkty przetworzone, w tym: produkty przetwórstwa zbożowego, produkty mleczarskie (sery), produkty mięsne (drobiowe i wieprzowe), owoce – w szczególności jabłka, na które w Indiach jest ogromny popyt, a także owoce miękkie (maliny, borówki, truskawki, jeżyny, porzeczki).
Obecnie z Polski do Indii eksportuje się głównie jabłka (40% wartości eksportu), a także: syropy cukrowe, słodycze, produkty przetwórstwa zbóż, produkty paszowe, cukier, skrobię ziemniaczaną, drób żywy, produkty mleczarskie, soki owocowe i warzywne oraz napoje alkoholowe.
Pomocnicy rolnika z Ukrainy z wydłużonym okresem pobytu w Polsce
Indie to jedno z najszybciej rozwijających się państw na świecie. Z liczbą mieszkańców przekraczającą 1,2 mld, tworzą drugi na świecie pod względem liczebności rynek konsumentów.
(rpf) jp / Źródło: KOWR
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.