Wzrasta produkcja i eksport polskiej wołowiny
Produkcja i eksport polskiej wołowiny sukcesywnie wzrasta.
Produkcja i eksport polskiej wołowiny sukcesywnie wzrasta.
Zdecydowana większość wyprodukowanego w Polsce mięsa trafia na eksport, a na rynku nie brakuje zainteresowania polskim surowcem.
2 maja – Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej
Roczne spożycie wołowiny w Polsce nie jest zbyt duże i wynosi zaledwie 2 kilogramy na osobę, podczas gdy średnia unijna wynosi około 15 kilogramów.
To właśnie tam trafia polska wołowina, dlatego też w ciągu ostatnich 10 lat, eksport wołowiny potroił się - głównie do Włoch, Niemiec i Holandii, których zachęca konkurencyjna cena polskiego mięsa.
Dla kogo dofinansowanie do zakupu buhajów?
Rynek wołowiny w Polsce, zaliczany jest do jednych z najstabilniejszych sektorów rolnictwa, co zachęca producentów do rozszerzenia hodowli oraz pojawiania się nowych podmiotów na rynku.
Przypomnijmy, że pod koniec listopada, byki rasy holsztyńsko-fryzyjskiej w wadze żywej wyceniano w granicach 7 zł/kg, podczas gdy w przypadku byków rasy mięsnej, cena sięgała 8,5 zł/kg.
Jałówki wyceniane były od 6-8 zł/kg, a krowy 5-6 zł/kg.
Dobrostan zwierząt: Mija termin ważny dla hodowców bydła
(rpf) KP, PZPBM
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.