REKLAMA

Wzrasta produkcja i eksport polskiej wołowiny

Redakcja - Prawo i Finanse
12.12.2017
chat-icon 0

Produkcja i eksport polskiej wołowiny sukcesywnie wzrasta.

fot. Portal Rolniczy Okiem Rolnika
REKLAMA

Produkcja i eksport polskiej wołowiny sukcesywnie wzrasta.

Zdecydowana większość wyprodukowanego w Polsce mięsa trafia na eksport, a na rynku nie brakuje zainteresowania polskim surowcem.

Roczne spożycie wołowiny w Polsce nie jest zbyt duże i wynosi zaledwie 2 kilogramy na osobę, podczas gdy średnia unijna wynosi około 15 kilogramów.

To właśnie tam trafia polska wołowina, dlatego też w ciągu ostatnich 10 lat, eksport wołowiny potroił się - głównie do Włoch, Niemiec i Holandii, których zachęca konkurencyjna cena polskiego mięsa.

Rynek wołowiny w Polsce, zaliczany jest do jednych z najstabilniejszych sektorów rolnictwa, co zachęca producentów do rozszerzenia hodowli oraz pojawiania się nowych podmiotów na rynku.

Przypomnijmy, że pod koniec listopada,  byki rasy holsztyńsko-fryzyjskiej w wadze żywej wyceniano w granicach 7 zł/kg, podczas gdy w przypadku byków rasy mięsnej, cena sięgała 8,5 zł/kg.

Jałówki wyceniane były od 6-8 zł/kg, a krowy 5-6 zł/kg.

(rpf) KP, PZPBM

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA