Jak prawidłowo przeprowadzić czyszczenie chlewni
Regularne czyszczenie i dezynfekcja chlewni jest niezbędnym elementem nowoczesnej produkcji trzody chlewnej, stanowiąc podstawowy czynnik zwalczania groźnych chorób. W jakiej kolejności należy wykonać poszczególne prace?
Regularne czyszczenie i dezynfekcja chlewni jest niezbędnym elementem nowoczesnej produkcji trzody chlewnej, stanowiąc podstawowy czynnik zwalczania groźnych chorób. W jakiej kolejności należy wykonać poszczególne prace?
Przeprowadzenie czyszczenia i dezynfekcji chlewni składa się z kilku etapów. Pierwszy etap to dokładne oczyszczenie na sucho powierzchni pomieszczeń z brudu i odpadów. Następnie można przystąpić do wstępnego mycia i odkażania pod ciśnieniem, zaczynając od górnych części ścian w kierunku podłogi. Po wyschnięciu wszystkich powierzchni należy przystąpić do umycia i odkażenia systemów pojenia i wyposażenia ruchomego.
Ursus C-355 bohaterem wyprawy z 1972 roku
Sprzęt usunięty z budynku należy dokładnie oczyścić i odkazić przed ponownym umieszczeniem w czystej już chlewni. Należy go umyć pod ciśnieniem przy użyciu odkażającego detergentu. Następnie przenieść na czysty teren i ponownie odkazić takimi preparatami jak np. Virkon.
Końcowym etapem jest przeprowadzenie dezynfekcji, która obniży poziom drobnoustrojów chorobotwórczych. W tym celu należy starannie zwilżyć wszystkie powierzchnie środkiem odkażającym, zwracając uwagę na miejsca trudno dostępne. Odkażone powierzchnie powinny wyschnąć przed wprowadzaniem świń do chlewni.
Ceny świń na VEZG kolejny tydzień bez zmian
Co istotne, w przypadku utrzymywania niewielkiej hodowli, gdy zazwyczaj chlewnia nie jest podzielona na sekcje, zaleca się, aby kojce były zamiatane, a nieczystości usuwane szuflą. Niewskazane jest natomiast używanie wody, która powoduje wzrost wilgotności w pomieszczeniu, zwłaszcza w okresie zimowym. Skutkować to może zachorowaniami zwierząt przebywających w chlewni.
(rzw) jm
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.