Krajowa Spółka Cukrowa podsumowała kampanię cukrowniczą 2017/18
Kampania burczana w sezonie 2017/18 nie była łatwa ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe. Z powodu dużej ilości opadów, wielu rolników miało spore opóźnienia w zbiorach. Same plony były jednak zadowalające.
Kampania burczana w sezonie 2017/18 nie była łatwa ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe. Z powodu dużej ilości opadów, wielu rolników miało spore opóźnienia w zbiorach. Same plony były jednak zadowalające.
Krajowa Spółka Cukrowa przedstawiła dane statystyczne dotyczące kampanii cukrowniczej 2017/18, które pokazują, że mimo pojawiających się problemów ze zbiorami, udało się wyprodukować ogromne ilości cukru.
ARiMR: Do 150 tys. złotych na inwestycje chroniące wody przed zanieczyszczeniem azotanami
We wszystkich siedmiu cukrowniach (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice), spółka zakupiła łącznie ponad 6 milionów ton surowca, z którego wyprodukowała ponad 900 tysięcy ton cukru.
Najwyższe plony udało się osiągnąć gospodarstwom, których buraki trafiły do cukrowni Kruszwicy - średnia 73 t/ha. Plony powyżej 70 ton z ha osiągnęły również gospodarstwa współpracujące z cukrowniami w Dobrzelinie i Nakle.
Pocisk artyleryjski trafił do cukrowni z transportem buraków
Deszczowa aura z pewnością sprzyjała wysokim plonom, ale negatywnie odbiła się na poziomie polaryzacji, który był niższy niż przed rokiem i wyniósł 16,1%.
W zakończonej kampanii, buraki cukrowe uprawiane były w 15 800 gospodarstwach na areale wynoszącym 96 tysięcy hektarów.
(rpf) Krzysztof Przepióra, KSC
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.