Polska czołowym producentem dyni
Według danych Eurostatu Polska jest czwartym producentem dyni w Europie, plony sięgają 75 tysięcy ton – podaje „Rzeczpospolita”. Dynie są nieodłącznym elementem Halloween, które obchodzone było w ubiegłym tygodniu.
Według danych Eurostatu Polska jest czwartym producentem dyni w Europie, plony sięgają 75 tysięcy ton – podaje „Rzeczpospolita”. Dynie są nieodłącznym elementem Halloween, które obchodzone było w ubiegłym tygodniu.
W produkcji dyni Polskę wyprzedza m.in. Hiszpania. Zbiory dyni w tym kraju wynoszą około 115 tys. ton – to wynik, który trudno będzie nam osiągnąć. Drugim producentem w UE jest Francja, w której zebrano w ubiegłym roku 96 tys. ton, trzecim – Niemcy, którym udało się wyhodować 92 tys. ton.
Optymalne terminy siewu zbóż jarych
W tym rankingu Polska znajduje się poza podium, na czwartym miejscu. Dzielimy je razem z Portugalią, która zebrała podobnie jak my – 75 tys. ton dyni. Łącznie dynię uprawia się w Unii Europejskiej na 24 tys. hektarów. Powierzchnia przeznaczona pod tą uprawę z roku na rok zwiększa się, to warzywo jest coraz chętniej kupowane. Swoją popularność dynia zawdzięcza również Halloween, którego stała się nieodzownym elementem.
-Choć w sklepach widzimy dynie kilkukilogramowe, to jej owoce potrafią sięgać nawet do 200 kg, a dynia olbrzymia może urosnąć nawet do 800 kg. Istnieje 800 gatunków dyni, ale w kuchni stosowane są zwykle dwa, dynia olbrzymia i zwyczajna. Dynia znana jest w Europie od czasów starożytnych – podaje „Rzeczpospolita”.
Jak wykorzystać w pełni możliwości nawozu azotowego
(rpf) Elżbieta Mikołajczyk / Źródło: „Rzeczpospolita”
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.