Wzrost temperatur – czas na siew buraków cukrowych
Polska jest aktualnie jednym z czołowych producentów cukru w Unii Europejskiej, a ubiegłoroczna kampania buraczana była udana dla rolników. Czy nadchodzący sezon 2018/19 będzie podobny?

Bardzo duży wpływ na osiągnięcie satysfakcjonujących plonów ma odpowiednie i terminowanie wykonanie siewu. Buraki powinny być siane w momencie, kiedy gleba nie jest nadmiernie wilgotna. Bardzo ważne, aby na głębokości około 10 centymetrów gleba ogrzała się do temperatury powyżej 5 stopni Celsjusza.
Jeżeli siew zostanie przeprowadzony gdy gleba jest zbyt wilgotna i zbyt zimna, wówczas wschody buraków będą wolniejsze, a rośliny bardziej podatne na działanie patogenów.
Trzeba również pamiętać, że buraki dobrze plonują na glebach średnich i bogatych w próchnicę oraz niezbyt zakwaszonych. Gleba pod uprawę buraka cukrowego powinna również bardzo dobrze przepuszczać powietrze i wodę do środka warstw ornej. Z drugiej strony jej struktura musi zapobiegać jej wypłukiwaniu i nadmiernemu wysuszaniu. Niekorzystne jest nadmierne zamulanie, zbytnie zbrylenie i zaskorupianie się gleby.
Nadejście ocieplenia i temperatura powietrza sięgająca 20 stopni Celsjusza sprawiła, że w wielu regionach Polski rozpoczęły się siewy buraków cukrowych.
Fachowcy z Rolniczego Doradztwa w Uprawie Buraka Cukrowego - LIZ informują jednak, że w porównaniu z rokiem poprzednim, siewy są opóźnione, na co wpływ miało przeciągające się nadejście wyższych temperatur.
Z przeprowadzonej analizy wynika, że na dzień 8 kwietnia procent zasianego areału jest zdecydowanie niższy i średnio w rejonie plantacyjnym cukrowni Glinojeck wynosi 12%, natomiast w rejonie Wielkopolski około 9%.
Optymistycznym aspektem jest jednak fakt, że w najbliższych dniach temperatura powietrza powinna utrzymywać się w okolicach 20 stopni, dlatego wschody roślin powinny być szybsze niż przed rokiem.
(rup) Krzysztof Przepióra, LIZ
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.