„Skarbiec zagłady” obchodzi 10 rocznicę istnienia
Norweski rząd planuje wydać ponad 10 milionów euro na modernizację Globalnego Banku Nasion, który zostały zbudowany w celu ochrony światowych zapasów żywności.
Norweski rząd planuje wydać ponad 10 milionów euro na modernizację Globalnego Banku Nasion, który zostały zbudowany w celu ochrony światowych zapasów żywności.
Wśród planowanych prac znajduje się stworzenie nowego betonowego tunelu dojazdowego, budynku służącego do zasilania awaryjnego i jednostek chłodniczych oraz wodoodpornych ścian, które miałyby odpowiednio zabezpieczyć skarbiec przed globalnym ociepleniem.
Optymalne terminy siewu zbóż jarych
W Globalnym Banku Nasion znajdującym się na norweskim archipelagu Svalbard, który mieści się w tunelu wydrążonym w wiecznej zmarzlinie, przechowuje się ponad 900 tysięcy próbek.
Bank Nasion jest czymś w rodzaju współczesnej wersji Arki Noego. Znajduje się w nim wiele gatunków ryżu, pszenicy, kukurydzy oraz niezwykłych roślin uprawnych, takich jak chociażby wspięga wężowata, która jest głównym źródłem białka w Afryce i na południowym wschodzie.
Jak wykorzystać w pełni możliwości nawozu azotowego
Unikatowy spichlerz, nazywany także „skarbcem zagłady” ma być wsparciem dla ludzkości w przypadku klęsk żywiołowych lub katastrof spowodowanych przez człowieka, takich jak wojna nuklearna czy globalne ocieplenie.
– Rolnictwo stoi w obliczu wielu wyzwań związanych z ekstremalnymi warunkami pogodowymi, a liczba ludności na świecie powinna wynieść 10 miliardów ludzi do 2050 roku – powiedział norweski minister rolnictwa, Jon Georg Dale.
– Oznacza to, że ważniejsza niż kiedykolwiek jest pewność, że nasiona - fundament naszych dostaw żywności i rolnictwa - są bezpiecznie przechowywane – dodał minister.
Dotychczas tylko raz zdarzyło się, aby nasiona z banku zostały przekazane w ramach pomocy innemu państwu. Miało to miejsce w 2015 roku, kiedy na skutek wojny domowej o takie wsparcie poprosiła Syria. Nasiona zostały zastąpione i ponownie umieszczone w skarbcu.
GMO, czyli co warto wiedzieć o żywności genetycznie modyfikowanej?
(rup) Krzysztof Przepióra
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.