Spotkanie Grupy Wyszehradzkiej: podwójna jakość artykułów spożywczych
30 maja br. w Bratysławie odbyło się spotkanie krajów Grupy Wyszehradzkiej oraz Bułgarii i Słowenii dotyczące podwójnej jakości artykułów spożywczych.
30 maja br. w Bratysławie odbyło się spotkanie krajów Grupy Wyszehradzkiej oraz Bułgarii i Słowenii dotyczące podwójnej jakości artykułów spożywczych.
Słowacja wraz z Republiką Czeską podjęły temat zróżnicowanej jakości żywności oferowanej na rynkach krajów członkowskich Unii Europejskiej. Postawiona teza dotyczy niższej jakości artykułów spożywczych oferowanych w krajach Europy Środkowo-Wschodniej w stosunku do jakości tych samych produktów w Europie Zachodniej.
ARiMR: Do 150 tys. złotych na inwestycje chroniące wody przed zanieczyszczeniem azotanami
Część państw Grupy Wyszehradzkiej oraz Bułgaria i Słowenia prowadzą obecnie pilotażowe badania porównujące jakość wybranych produktów oferowanych w różnych krajach pod tą samą marką. Słowacja wnioskuje, aby zjawiskiem podwójnej jakości artykułów spożywczych szerzej zainteresować Komisję Europejską.
Sekretarz stanu Jacek Bogucki wskazał, że Polska popiera wszelkie działania zmierzające do eliminowania nieuczciwych praktyk rynkowych i ochrony interesów konsumenta. Podkreślił także złożoność problemu podwójnej jakości oraz konieczność wymiany informacji w zakresie jakości żywności między państwami członkowskimi Unii Europejskiej i Komisją Europejską.
2 maja – Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej
Źródło: MRiRW
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.