4 zasady efektywnej hodowli krów mlecznych
Gospodarstwa rolne specjalizujące się w produkcji mleka, nie mogą pozwolić sobie na spadek wydajności produkcji, które mogłyby wpłynąć na ich produktywność.
Gospodarstwa rolne specjalizujące się w produkcji mleka, nie mogą pozwolić sobie na spadek wydajności produkcji, które mogłyby wpłynąć na ich produktywność.
W hodowli bydła mlecznego nie ma miejsca na błędy, a podstawą do osiągania satysfakcjonujących rezultatów jest przestrzeganie kilku podstawowych zasadach, które w znaczący sposób wpływają na kondycję i wydajność mleczną zwierząt.
Jak poprawić apetyt krowy?
1) Dobrostan
Dobrostanem nazywamy stan osobników, który pozwala im na dostosowanie się do panujących warunków. Obejmuje swoim zakresem zarówno budynki inwentarskie, okólniki, pastwiska oraz czynniki mikroklimatyczne, a także sposób postępowania ze zwierzętami i racjonalne żywienie. Rolnictwo jest specyficznym działem gospodarki, w którym mamy do czynienia z organizmami żywymi. Odpowiednie traktowanie zwierząt inwentarskich jest uregulowane prawnie, ale aspekt ten nie powinien być kluczowym czynnikiem podczas pracy z żywym inwentarzem. Podejście hodowców powinno być podyktowane przede wszystkim względami etycznymi i zdrowym rozsądkiem. Świetnie sprawdza się tutaj zasada „traktuj innych tak, jak Ty byś chciał być traktowany”.
Dla kogo dofinansowanie do zakupu buhajów?
2) Odpowiednie żywienie i zbilansowanie paszy
Krowa, aby dostarczać dużą ilość mleka, musi pobierać jak największą ilość paszy. Zadawana dawka pokarmowa musi być odpowiednio zbilansowana i dostarczać odpowiedniej ilości składników mineralnych oraz witamin. Często wielu hodowców zapomina, że zapotrzebowanie żywieniowe zwierząt uzależnione jest także od cyklu produkcyjnego zwierzęcia. Zupełnie wymagania żywieniowe mają krowy w okresie zasuszenia, bezpośrednio po porodzie oraz w trakcie dalszego okresu laktacji. Momentem, na który trzeba zwrócić szczególną uwagę jest końcowa faza ciąży i poród, a właściwie „płynne” przejście tego okresu.
3) Odpowiedni bilans energetyczny po wycieleniu
Krowy w okresie poporodowym mają ujemny bilans energetyczny, co oznacza, że nie są w stanie zjeść takiej ilości paszy, która w pełni pokrywałaby ich zapotrzebowanie. Jeżeli ilość energii znajdująca się w dawce żywieniowej jest zbyt niska, procesy przemiany tłuszczy w organizmie zwierzęcia są coraz bardziej nasilone, co zwiększa ryzyko ketozy - bardzo często spotykanej choroby w hodowli bydła mlecznego, która objawia się spadkiem apetytu i produkcji mleka.
Dobrostan zwierząt: Termin na określenie przeznaczenia bydła do opasu w IRZplus wydłużony
4) Odpowiednie zasuszanie krów
Często można spotkać się z opiniami, że okres zasuszenia jest momentem odpoczynku krowy i prawidłowym przygotowaniem organizmu do wzmożonego wysiłku, jaki wiąże się z porodem i późniejszą laktacją. Ważne jest, aby przebiegał on w sposób prawidłowy i przemyślany - z zachowanie zasad prawidłowego żywienia. Zakłada się, że organizm krowy potrzebuje około 8 tygodni zasuszenia, aby odpowiednio przygotować się do porodu. Zasuszanie krów może odbywać się na dwa sposoby. Pierwszy polega na zaprzestaniu dojenia z dnia na dzień, z kolei drugi polega stopniowym zmniejszaniu częstotliwości udoju.
Jak dbać o dojarkę, aby była w dobrym stanie technicznym?
(rzw) Krzysztof Przepióra
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.