Indie stają się trzecią potęgą w produkcji i eksporcie winogron
W ostatnich latach Indie stały się ważnym graczem globalnym na rynku winogron. Obecnie areał ziemi pod uprawę winogron przekracza już 138 tys. ha. Ta cyfra pozostaje stabilna przez kilka ostatnich lat.
W ostatnich latach Indie stały się ważnym graczem globalnym na rynku winogron. Obecnie areał ziemi pod uprawę winogron przekracza już 138 tys. ha. Ta cyfra pozostaje stabilna przez kilka ostatnich lat.
W sezonie 2017/18 ze 138 tys. ha powinno się zebrać 3 miliony ton owoców. W poprzednim sezonie zebrano 2,8 miliona ton z areału 136 tys. ha. Pomimo dużej krajowej konsumpcji, Indie eksportują znaczącą ilość winogron, a w bieżącym sezonie przewiduje się wzrost eksportu o 15%. Ten wzrost liczony w tonach wyniesie 230 tys. ton.
Plusy i minusy uprawy rzepaku
Największym kupcem indyjskich winogron jest Holandia, która kupuje aż 41% całkowitego wolumenu jaki eksportują Indie. Drugie miejsce wśród importerów indyjskich winogron zajmuje Wielka Brytania z 15% całego eksportu, a trzecie Rosja z 10%.
Obok eksportu Indie także importują winogrona, głównie z USA - 51%, co oznacza wartość około 6 mln $, całego wolumenu winogron kupowanych przez subkontynent indyjski. Na drugim miejscu wśród importerów indyjskich winogron jest Peru z udziałem 21% oraz China na trzecim miejscu z 6 % całego importu winogron.
2 maja – Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej
Import winogron do Indii trwa od lipca do końca listopada. Początek sezonu winogronowego w Indiach zaczyna się w drugiej połowie stycznia i na początku lutego.
Konsumpcja winogron na terytorium Indii wynosiła w sezonie 2015/16 - 2 mln. 327 tys. ton, a w sezonie 2017/18 przewidywana jest na poziomie 2 mln. 483 tys. ton.
(rpf) Tomasz Kodłubański
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.