Minister Jurgiel udaje się do Chin; chce szerzej otwierać rynek dla polskiej żywności
Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel w dniach 2- 6 maja będzie przebywał w Chinach, gdzie przeprowadzi rozmowy ze stroną chińską w sprawie rozszerzenia eksportu polskiej żywności na tamten rynek; weźmie też udział w targach żywności SIAL w Szanghaju.
Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel w dniach 2- 6 maja będzie przebywał w Chinach, gdzie przeprowadzi rozmowy ze stroną chińską w sprawie rozszerzenia eksportu polskiej żywności na tamten rynek; weźmie też udział w targach żywności SIAL w Szanghaju.
Według informacji resortu rolnictwa przekazanej w piątek PAP, głównym celem wizyty Krzysztofa Jurgiela w Chinachjest "kontynuacja prac dotyczących dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku chińskiego oraz promocja polskich produktów".
Ważna odpowiednia wilgotność przechowywanego ziarna
Podczas wizyty planowane jest przeprowadzenie bezpośrednich rozmów z kierownictwem tamtejszego ministerstwa rolnictwa oraz Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej AQSIQ (odpowiednikiem naszej Inspekcji Weterynaryjnej), a także z władzami Szanghaju.
Resort podkreśla, że strona polska stale współpracuje z Chinami jeżeli chodzi o możliwości eksportu coraz to nowych produktów z Polski. Obecnie chodzi o umożliwienie dostępu do rynku dla jabłek, wznowienie eksportu wieprzowiny oraz zatwierdzenie kolejnych zakładów drobiarskich.
Iran eksportuje jaja konsumpcyjne do Rosji. Na początek nawet 160 tys. ton
Jurgiel będzie ponadto gościem honorowym na największych w Chinach targach żywności Sial-China w Szanghaju. Polskie firmy i organizacje branżowe prowadzą podczas tej imprezy targowej jak i w innych miejscach szeroką kampanię promocyjną. Znaczny udział polskich przedsiębiorców w kampaniach promocyjnych jest związany z rosnącym zainteresowaniem polskich firm ekspansją na rynku chińskim.
Obecnie na rynku chińskim promowane są jabłka, mięso i wędliny oraz mleko i jego przetwory. Promocja odbywa się w ramach unijnych kampanii z dofinansowaniem z UE "Europejskie Jabłka Dwukolorowe", "Smaki Europy – Jakość i Tradycja" i "Trade Milk". Przy tej okazji planowane są konferencje prasowe, w których weźmie udział minister Jurgiel.
Polska więcej sprowadza z Chin produktów rolno-spożywczych niż wysyła, co oznacza, że w obrotach handlowych jest wysokie ujemne saldo. W 2015 r. wyniosło -187 mln euro, w stosunku do 2014 r. wzrosło ono o 30 proc.
Zmniejszył się eksportu żywności z Polski do Chin, m.in. Kraj Środka wstrzymał zakupy mięsa wieprzowego ze względu na wystąpienie w Polsce afrykańskiego pomoru świń. Ponadto, spadł eksport mleka i śmietany w proszku (o 69 proc.) oraz czekolady i wyrobów zawierających kakao (o 65 proc.). Natomiast wzrósł eksport mięsa drobiowego (ponad 2,5-krotnie) oraz serwatki (o 46 proc. ). Wartość eksportu do Chin w 2015 roku wyniosła 127 mln euro i spadła o 22 proc. w porównaniu do 2014 roku.
Ursus C-355 bohaterem wyprawy z 1972 roku
Głównymi towarami rolno-spożywczymi eksportowanymi z Polski do Chin w 2015 r. były: serwatka, mięso i jadalne podroby z drobiu, czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao, syropy cukrowe, mleko i śmietana, zagęszczone i niezagęszczone, wyroby cukiernicze.
Strona polska wyraża nadzieję, że przeprowadzone rozmowy z przedstawicielami chińskiej administracji centralnej, zaowocują uzyskaniem dostępu do rynku chińskiego kolejnych polskich zakładów oraz produktów rolno-spożywczych. Ponadto liczy, że dzięki obecności Polski w roli gościa honorowego podczas targach w Szanghaju, polskie produkty rolno-spożywcze będą lepiej rozpoznawalne na chińskim rynku - poinformował resort. (PAP)
Brazylijski drób wraca na rynek chiński
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.