Włochy: niekorzystna pogoda niszczy plony
We Włoszech jest mniej wina, oliwy i miodu - taki bilans przedstawili rolnicy podkreślając, że znaczny spadek produkcji to przede wszystkim rezultat niespodziewanych zmian w pogodzie poprzedniego lata, głównie rekordowej, wielotygodniowej suszy.
We Włoszech jest mniej wina, oliwy i miodu - taki bilans przedstawili rolnicy podkreślając, że znaczny spadek produkcji to przede wszystkim rezultat niespodziewanych zmian w pogodzie poprzedniego lata, głównie rekordowej, wielotygodniowej suszy.
Miodu w ulach jest o połowę mniej, o jedną czwartą niższa będzie w tym roku produkcja wina, a oliwy będzie mniej o 11 proc.
Czy umowa UE z Mercosur zaorze europejskie rolnictwo?
Tegoroczna produkcja włoskiego miodu jest jedną z najniższych w ciągu 35 lat. Ubiegłoroczne winobranie było zaś jednym z najskromniejszych w powojennej historii Włoch. Produkcja wina jest mniejsza o 26 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem.
Ucierpiały też mocno jabłonie. Zbiory jabłek były mniejsze o prawie jedną czwartą. Na przykład w Trydencie na północy kraju zebrano o 60 proc. mniej owoców.
Wspominamy wielkich konstruktorów: Bolesław Rostowski – współtwórca kombajnu Bizon
Jednak włoskie kłopoty z anomaliami pogodowymi trwają dalej. Obecnie nawet na południu Półwyspu Apenińskiego w Apulii na polach leży zmrożony lód. W niektórych miejscach temperatura spadła do -4 °C.
Sadownicy obawiają się o stan wczesnych owoców pestkowych, czy wczesne warzywa. Mrozy mogą mieć niekorzystny wpływ na produkcję grochu, bobu, ziemniaków, melonów czy sałaty.
Najgorzej jest w regionie Brindisi, Latiano i Ostuni grdzie mróz uszkodził kwiaty migdałowców oraz drzewek morelowych i nektaryn.
(rup) Tomasz Kodłubański
Jesienne przebarwienia liści rzepaku to nie zawsze efekt niedoborów
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.