Program owoce, warzywa i mleko w szkołach kontynuowany
Wraz z rozpoczęciem nowego roku szkolnego wznowiony został unijny program dystrybucji owoców, warzyw i mleka wśród uczniów w państwach UE uczestniczących w nim w roku szkolnym 2019–2020.
Wraz z rozpoczęciem nowego roku szkolnego wznowiony został unijny program dystrybucji owoców, warzyw i mleka wśród uczniów w państwach UE uczestniczących w nim w roku szkolnym 2019–2020.
Unijny program dla szkół ma na celu propagowanie zdrowego odżywiania i zrównoważonej diety poprzez dystrybucję owoców, warzyw i przetworów mlecznych, proponując jednocześnie programy edukacyjne dotyczące rolnictwa i dobrego odżywiania.
Owocna logistyka – wszechstronne pojemniki do transportu warzyw i owoców
W roku szkolnym 2017–2018 z programu tego skorzystało ponad 20 mln dzieci, co stanowi 20% dzieci w całej Unii Europejskiej. Komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, Phil Hogan, stwierdził: „Nabywanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat jest bardzo ważne.
Dzięki unijnemu programowi dla szkół nasi młodzi obywatele będą mogli korzystać nie tylko z wysokiej jakości produktów europejskich, lecz również zdobywać wiedzę o żywieniu, rolnictwie, produkcji żywności i o ciężkiej pracy, jaka temu towarzyszy”.
Biznesowy przewodnik po rynku surowców spożywczych: kluczowe trendy
W każdym roku szkolnym na program przeznacza się łączną kwotę 250 mln EUR. W odniesieniu do roku szkolnego 2019–2020 w ramach programu przeznaczono 145 mln EUR na owoce i warzywa, a 105 mln EUR na mleko i inne produkty mleczne.
Chociaż udział w programie jest dobrowolny, wszystkie państwa członkowskie UE zdecydowały się w nim uczestniczyć, częściowo lub w całości. Krajowe przydziały na obecny rok szkolny, przeznaczone dla państw UE uczestniczących w programie, zostały zatwierdzone i przyjęte przez Komisję Europejską w marcu 2019 r.
Państwa członkowskie mogą również uzupełnić unijną pomoc przy pomocy środków krajowych. Mogą one również zadecydować o sposobie wdrożenia programu. Dotyczy to na przykład rodzaju produktów, które otrzymają dzieci, lub tematyki realizowanych środków edukacyjnych. Jednak wybór dystrybuowanych produktów musi uwzględniać kwestie zdrowia i środowiska, sezonowość produktów, ich dostępność i różnorodność.
(rpf) jp / Źródło: PFHB
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.