REKLAMA

Paszportyzacja polskiej żywności: pilotaż rynków ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny

Redakcja - Prawo i Finanse
30.01.2021
Lubię to
Lubię to
0
Super
Super
0
Haha
Haha
0
Smutny
Smutny
0
Szok
Szok
0
Zły
Zły
0
chat-icon 0

Paszportyzacja polskiej żywności ma dostarczać konsumentom pełnej informacji o pochodzeniu żywności. Wkrótce rusza pilotaż w odniesieniu do rynków ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.

fotolia
REKLAMA

Paszportyzacja polskiej żywności ma dostarczać konsumentom pełnej informacji o pochodzeniu żywności. Wkrótce rusza pilotaż w odniesieniu do rynków ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.

– Chcemy, aby konsument miał zapewnioną wiarygodną informację o żywności na każdym etapie produkcji. Aby doskonale zdawał sobie sprawę z tego skąd pochodzi żywność, jakim procesom przetwórczym została poddana, a także, gdzie była składowana i w końcu jak trafiła na półkę sklepową – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda przedstawiając projekt.

Jedną z idei z „Od pola do stołu” jest budowa cyfrowego systemu gwarantującego efektywne śledzenie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w łańcuchu dostaw. Funkcjonalności projektowanego systemu mają umożliwić rejestrowanie i walidowanie transakcji w procesach produkcji i dystrybucji żywności, co ma przyczynić się do zwiększenia wiarygodności, przejrzystości i pewności informacji o jej pochodzeniu.

Do głównych przyczyn zapotrzebowania na wdrożenie systemu monitorującego śledzenie informacji o produktach żywnościowych w Polsce zaliczyć można:

- rosnące zapotrzebowanie na szybko i łatwo dostępne informacje o produkcie żywnościowym, w tym pochodzenie, przetwarzanie i drodze od producenta do konsumenta,

- spadające zaufanie do finalnego produktu żywnościowego,

- malejącą przejrzystość w łańcuchach dostaw żywności,

- rosnącą liczbę podmiotów zaangażowanych w łańcuchy dostaw,

- pojawiające się przypadki zanieczyszczeń i skażenia żywności,

- wysokie koszty i nieskuteczność systemów opartych na papierowych zapisach i tradycyjnych rozwiązaniach IT,

- wysoką podatność na błędy, oszustwa i korupcję,

- wielość konkurencyjnych organizacji wydających certyfikaty i związane z tym ryzyko nadużyć.

Według MRiRW, budowa systemu jest odpowiedzią na rosnące oczekiwania konsumentów w odniesieniu do dostępu do informacji o produktach żywnościowych. Wykorzystanie systemów śledzenia oraz identyfikowania produktów staje się koniecznością, gwarantującą polskiemu sektorowi rolno-spożywczemu utrzymanie pozycji liczącego się na świecie dostawcy żywności.

Pierwszym wydarzeniem, które zapoczątkowało prace nad projektem, była zorganizowana w 2020 roku konferencja, w której wzięło udział około 150 uczestników z kraju i zagranicy, w tym przedstawiciele producentów rolnych, eksperci od marketingu, dostawcy technologii oraz przedstawiciele administracji. Podczas konferencji zaprezentowano koncepcje i możliwość stworzenia lub wykorzystania już istniejących rozwiązań w zakresie identyfikacji żywności.

Prowadzone były także warsztaty z uczestnikami łańcucha dostaw z rynku wołowiny i rynku ziemniaka, a także warsztaty z dostawcami technologii, z instytucjami administracji publicznej, odpowiedzialnej za proces kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności oraz pozostałymi interesariuszami projektu.

Wzajemna współpraca przy budowie systemu ma przynieść korzyści całemu sektorowi rolno-spożywczemu w naszym kraju, również służbom i inspekcjom odpowiedzialnym za proces kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności.

(rpf) jp / Źródło: MRiRW

Lubię to
Lubię to
0
Super
Super
0
Haha
Haha
0
Smutny
Smutny
0
Szok
Szok
0
Zły
Zły
0
chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA