Rasa bydła Ferrandaise odzyskuje dawną siłę
Rasa bydła pochodząca z wyżyn i gór Owernii powoli wychodzi z zapomnienia. Bydło tej rasy charakterystyczne dla dwóch okręgów wyżynnych: Chaine des Puys i Monts Dore obecne były na targach Sommer de l’Elevage w liczbie 25 sztuk.
Rasa bydła pochodząca z wyżyn i gór Owernii powoli wychodzi z zapomnienia. Bydło tej rasy charakterystyczne dla dwóch okręgów wyżynnych: Chaine des Puys i Monts Dore obecne były na targach Sommer de l’Elevage w liczbie 25 sztuk.
Kiedyś, w latach 50-tych dwudziestego wieku, rasa ta dominowała w wyżynnym krajobrazie Owernii. Potem w ciągu następnych 30 lat jej pogłowie stale się zmniejszało. W roku 1977 hodowcy w Owernii zmobilizowali się by uratować tą rasę przed wyginięciem i założyli Stowarzyszenie Obrony Rasy Mięsnej Ferrandaise.
Dla kogo dofinansowanie do zakupu buhajów?
Stopniowo od roku 1990 stado ferrandais odnawia się i w roku 2009 osiągnęło stan 1150 krów. Również liczba hodowców zwiększyła się z 35 w roku 1990 do 650 w roku 2016.
Bydło Ferrandaise mogą być hodowane zarówno ze względu na swoje mleko jak i na bardzo dobrą jakość mięsa. Z mleka krów tej rasy sporządza się większość serów w górskim departamencie Puy de Dome. Średnia produkcja mleka na 1 krowę 3.500 kg przy spożyciu paszy opartej na trawie rosnącej na poziomie powyżej 1000 m.
Dobrostan zwierząt: Mija termin ważny dla hodowców bydła
Krowy tej rasy osiągają wysokość w kłębie pomiędzy 1,35 a 1,40 metra i mają wagę pomiędzy 600 a 700 kg. Byki mogą ważyć do 1200 kg.
Od roku 1979 zbiera się nasienie byków tej rasy w celu zachowania ciągłości. Pod koniec roku 2016 było 80 rozpłodników dostępnych do przeprowadzenia zabiegów inseminacyjnych.
W grudniu 2005 hodowcy tej rasy bydła doczekali się przyznania im znaku graficznego Dziedzictwa Wiejskiego zachowania rasy ferrandaise.
(rzw) Tomasz Kodłubański
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.