REKLAMA

Spożycie drobiu będzie wypierać mniejsze spożycie wieprzowiny

Redakcja - Zwierzęta
17.04.2016
chat-icon 1

W tym roku powinniśmy spożywać więcej mięsa drobiowego. Odbędzie się to kosztem spożycia wieprzowiny - przewidują eksperci Agencji Rynku Rolnego.

fotolia
REKLAMA

W tym roku powinniśmy spożywać więcej mięsa drobiowego. Odbędzie się to kosztem spożycia wieprzowiny - przewidują eksperci Agencji Rynku Rolnego.

W 2015 r., spadek cen detalicznych drobiu spowodował, że mięso to nadal było konkurencyjne cenowo w stosunku do mięsa czerwonego, co skutkowało wzrostem jego konsumpcji. 

Eksperci ARR powołując się na dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podają, że bilansowe spożycie mięsa drobiowego w 2015 r. wyniosło 29 kg na mieszkańca i było o 0,8 kg na mieszkańca większe niż w 2014 r.

W tym roku wynik ten może jeszcze ulec poprawie.

Eksperci ARR przewidują, że spożyjemy w tym roku 29,5 kg mięsa drobiowego na mieszkańca.

Przyczyni się do tego m.in. przewidywany spadek spożycia wieprzowiny. (PAP)

chat-icon 1

REKLAMA

Polecane

Komentarze (1)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


Kozack 04.05.2016

Cóż, ja wolę hodować trzodę, by tym się już długo zajmuje. Ale jak sie ma dobry produkt, to będzie na niego popyt. Dostaje jeszcze zwroty jakies z klubu superhodowcy, nie jest źle

0 0
REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA