Spożycie drobiu będzie wypierać mniejsze spożycie wieprzowiny
W tym roku powinniśmy spożywać więcej mięsa drobiowego. Odbędzie się to kosztem spożycia wieprzowiny - przewidują eksperci Agencji Rynku Rolnego.

W tym roku powinniśmy spożywać więcej mięsa drobiowego. Odbędzie się to kosztem spożycia wieprzowiny - przewidują eksperci Agencji Rynku Rolnego.
W 2015 r., spadek cen detalicznych drobiu spowodował, że mięso to nadal było konkurencyjne cenowo w stosunku do mięsa czerwonego, co skutkowało wzrostem jego konsumpcji.

Inkubatory OVOstart już dostępne w ofercie firmy Fermo
Eksperci ARR powołując się na dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podają, że bilansowe spożycie mięsa drobiowego w 2015 r. wyniosło 29 kg na mieszkańca i było o 0,8 kg na mieszkańca większe niż w 2014 r.
W tym roku wynik ten może jeszcze ulec poprawie.

100 mln dolarów na brazylijskie inwestycje w Wietnamie
Eksperci ARR przewidują, że spożyjemy w tym roku 29,5 kg mięsa drobiowego na mieszkańca.
Przyczyni się do tego m.in. przewidywany spadek spożycia wieprzowiny. (PAP)

Źle dobrana siatka na wolierę. Jakie zagrożenia niesie dla ptaków?
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.
Cóż, ja wolę hodować trzodę, by tym się już długo zajmuje. Ale jak sie ma dobry produkt, to będzie na niego popyt. Dostaje jeszcze zwroty jakies z klubu superhodowcy, nie jest źle