REKLAMA

Ułatwienia dla produkujących żywność na małą skalę

Redakcja - Prawo i Finanse
27.09.2018
chat-icon 0

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W nowych przepisach przewidziano ułatwienia dla podmiotów, które zamierzają prowadzić produkcję żywności na małą skalę.

fotolia
REKLAMA

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W nowych przepisach przewidziano ułatwienia dla podmiotów, które zamierzają prowadzić produkcję żywności na małą skalę.

W projekcie znalazło się wiele zmian mających pomóc podmiotom w produkcji żywności. Zaproponowano w nim m.in. zniesienie obowiązku sporządzania i dostarczania do zatwierdzenia powiatowemu lekarzowi weterynarii projektu technologicznego zakładu. Ma to dotyczyć podmiotów, które prowadzą sprzedaż bezpośrednią lub też działalność lokalną, marginalną, ograniczoną.

- Nowe przepisy zakładają także zniesienie obowiązku zatwierdzenia przez powiatowych inspektorów sanitarnych lub granicznych inspektorów sanitarnych zakładów prowadzących produkcję i wprowadzanie na rynek żywności (żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego) – podaje resort rolnictwa.

Dotyczy to produkcji żywności, która – aby wprowadzić ją do obrotu odbywa się regularnie w domach mieszkalnych. Ponadto, na ostatnim posiedzeniu rząd przyjął projekt ustawy zakładającej ułatwienia dla rolników przy sprzedaży swoich produktów do sklepów, restauracji czy też stołówek.

(rpf) Elżbieta Mikołajczyk / Źródło: MRiRW

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA