Ułatwienia dla produkujących żywność na małą skalę
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W nowych przepisach przewidziano ułatwienia dla podmiotów, które zamierzają prowadzić produkcję żywności na małą skalę.
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W nowych przepisach przewidziano ułatwienia dla podmiotów, które zamierzają prowadzić produkcję żywności na małą skalę.
W projekcie znalazło się wiele zmian mających pomóc podmiotom w produkcji żywności. Zaproponowano w nim m.in. zniesienie obowiązku sporządzania i dostarczania do zatwierdzenia powiatowemu lekarzowi weterynarii projektu technologicznego zakładu. Ma to dotyczyć podmiotów, które prowadzą sprzedaż bezpośrednią lub też działalność lokalną, marginalną, ograniczoną.
Grzyby zbieraj mądrze
- Nowe przepisy zakładają także zniesienie obowiązku zatwierdzenia przez powiatowych inspektorów sanitarnych lub granicznych inspektorów sanitarnych zakładów prowadzących produkcję i wprowadzanie na rynek żywności (żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego) – podaje resort rolnictwa.
Dotyczy to produkcji żywności, która – aby wprowadzić ją do obrotu odbywa się regularnie w domach mieszkalnych. Ponadto, na ostatnim posiedzeniu rząd przyjął projekt ustawy zakładającej ułatwienia dla rolników przy sprzedaży swoich produktów do sklepów, restauracji czy też stołówek.
Nieruchomości rolne Skarbu Państwa – Rada Ministrów przyjęła projekt zmian
(rpf) Elżbieta Mikołajczyk / Źródło: MRiRW
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.