ARR: ceny wieprzowiny wyższe niż przed rokiem, wołowiny zbliżone, drobiu niższe
Ceny mięsa wieprzowego do końca roku będą utrzymywać się na poziomie 17-20 proc. wyższym niż w analogicznym okresie zeszłego roku - wynika z kwartalnych prognoz Agencji Rynku Rolnego.
Ceny mięsa wieprzowego do końca roku będą utrzymywać się na poziomie 17-20 proc. wyższym niż w analogicznym okresie zeszłego roku - wynika z kwartalnych prognoz Agencji Rynku Rolnego.
Ceny mięsa wołowego będą w II połowie roku zbliżone do zeszłorocznych, zaś drobiu niższe.
Kury zielononóżki, kiedy niosą, czy warto je hodować?
Wieprzowina
Grypa ptaków – Polska ponownie krajem wolnym od wirusa
"Dodatkowym czynnikiem stymulującym wzrost cen będzie przewidywane ożywienie popytu eksportowego. Zespół Ekspertów przewiduje, że do września br. ceny skupu żywca
wieprzowego będą rosły. W czwartym kwartale 2016 r. przewidywany jest sezonowy spadek cen, jednak ich poziom będzie o 17–20 proc. wyższy niż w analogicznych miesiącach 2015 r." - napisano.Zdaniem Agencji, w 2016 r. nastąpi zmniejszenie krajowej produkcji żywca wieprzowego.
"Uwzględniając stan i strukturę pogłowia trzody chlewnej, IERiGŻ – PIB ocenia, że w pierwszej połowie 2016 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego mogła wynieść około 1.090 tys. ton (849 tys. ton mpc. 13 ), o 8 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2015 r. W drugiej połowie 2016 r. produkcja może ukształtować się na poziomie około 1.050 tys. ton (822 tys. ton mpc.), o 10 proc. niższym niż w tym samym okresie 2015 r." - napisano.
Choroby indyków i ich leczenie
ARR oczekuje, że eksport wieprzowiny w 2016 r. wzrośnie do ok. 660 tys. ton wobec 647 tys. ton w 2015 r., zaś import wzrośnie do ok. 865 tys. ton z 829 tys. ton rok wcześniej.
"W 2016 r. krajowe spożycie wieprzowiny może ukształtować się na poziomie około 40 kg na mieszkańca, a więc niższym niż w 2015 r., kiedy mogło wynieść 41,7 kg.
Przydomowa hodowla przepiórek – niezbędne informacje
Wołowina
Dopłaty do ubezpieczeń dla hodowców zwierząt. Nabór do 30 sierpnia
W 2016 r. skala redukcji pogłowia krów będzie mniejsza niż w drugim półroczu 2015 r.
"W rezultacie, w ocenie IERiGŻ – PIB, produkcja żywca wołowego w całym 2016 r. może wynieść około 878 tys. ton (460 tys. ton mpc.), o 3 proc. mniej niż w 2015 r." - napisano.
Ukraiński drób trafia na kolejne rynki
ARR ocenia, że konkurencyjność cenowa polskiej wołowiny na rynku unijnym sprzyja wzrostowi eksportu z Polski.
"Przewidywany spadek produkcji wołowiny w drugim półroczu 2016 r. może przyczynić się do ograniczenia również jej eksportu. W efekcie w całym 2016 r. wielkość eksportu wołowiny może być zbliżona do uzyskanej w 2015 r. i wynieść około 435 tys. ton." - napisano.
"Prognozuje się, że import asortymentu wołowego i cielęcego może wzrosnąć z 43 tys. ton w 2015 r. do 47 tys. ton w 2016 r." - dodano.
Autorzy prognozy oczekują, że spożycie wołowiny w 2016 r. spadnie do ok. 1,5 kg na osobę wobec 1,6 kg przed rokiem.
Czym karmić kaczki domowe – co jedzą?
Drób
Ile lat żyje kura?
ARR przewiduje, że w całym 2016 r. produkcja żywca drobiowego w Polsce wzrośnie o 11 proc., do 3,1 mln ton (2,2 mln ton mpc.).
"W całym 2016 r. przewiduje się wzrost eksportu drobiu do 1,15 mln ton. Przesłankami do prognozowania wzrostu eksportu są: przewaga cenowa polskiego drobiu na rynku unijnym, przewidywany wzrost konsumpcji drobiu w UE oraz rozwój unijnego eksportu drobiu stymulowany rosnącą konsumpcją globalną. Równocześnie ograniczająco na dynamikę wzrostu eksportu będzie wpływać duża konkurencja ze strony Brazylii" - napisano.
"Przewiduje się, że w całym 2016 r. import drobiu do Polski będzie nieco mniejszy niż w roku 2015. Podobnie jak w poprzednich latach import będzie miał charakter uzupełniający dla oferty krajowej" - dodano.
Czym karmić pisklęta kury po wykluciu
Zgodnie z prognozą ARR konsumpcja mięsa drobiowego w 2016 r. wzrośnie do 28,8 kg na mieszkańca. Wzrost konsumpcji drobiu będzie uwarunkowany spodziewanym wzrostem cen mięsa wieprzowego, wynikającym ze spadku jego podaży.
Poniżej prognozy cenowe ARR dla mięsa:
Dlaczego zdychają kury nioski – choroby kur, drobiu – profilaktyka, objawy, leczenie
żywiec wieprzowy (kg) 4,9–5,1; 4,5–4,8
kurczęta brojlery (kg) 3,5-3,7; 3,2-3,4
(PAP)
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.