Jak ocenić jakość i skład chemiczny słomy
Ilość produkowanej przez zboże słomy ulega znacznym wahaniom sezonowym i jest to spowodowane działaniem czynników środowiskowych, agrotechnicznych, a także ingerencją człowieka w cechy osobnicze gatunku.
Ilość produkowanej przez zboże słomy ulega znacznym wahaniom sezonowym i jest to spowodowane działaniem czynników środowiskowych, agrotechnicznych, a także ingerencją człowieka w cechy osobnicze gatunku.
Skład chemiczny słomy jest istotnym czynnikiem, który decyduje o potencjalnym kierunku jej wykorzystania.
Dlaczego saletra amonowa uważana jest za uniwersalny nawóz azotowy?
Ocenę jakości słomy przeprowadza się na podstawie:
- struktury głównych części budowy,
Dysze do opryskiwacza – jakie najlepiej wybrać?
- składu elementarnego,
- zawartości składników organicznych i mineralnych.
W składzie elementarnym słomy dominują dwa pierwiastki, tj. węgiel (40-48%) i tlen (36-45%). Pozostałe składniki jak wodór (5,3-6,4%), azot (0,3-1,1%), chlor (0,1-0,6%) oraz siarka (<0,2%) ulatniają się w trakcie spalania w postaci gazowej do atmosfery.
Co to jest PUE ARiMR?
VAT w rolnictwie, czy to się opłaca?
Skład chemiczny popiołu:
- CaO (tlenek wapnia) 19%
- K2O (tlenek potasu) 25%
Uprawa owsa – wady i zalety
- MgO (tlenek magnezu) 5%
- P2O5 (tlenek fosforu) 6%
Jak poprawnie ciąć orzech włoski?
- SiO2 (tlenek krzemu) 36%
- pozostałe 9%
Dominującymi pierwiastkami są krzem i potas, które wraz z wapniem tworzą 75-80% masy. Ponadto, znaczny udział tlenków metali zasadowych (K, Na, Ca) sprawia, że popiół może być materiałem odkwaszającym glebę.
Skład organiczny
Czym i jak karmić ryby w stawie
Liczy się tutaj procentowa zawartość celulozy, hemicelulozy, ligniny i białka, gdzie ich ilość mieści się w następujących zakresach: 30-45%, 15-30%, 15-20% oraz 4-9%.
Kiedy sadzić cebulę dymkę?
Procentowy udział wody w słomie zbóż
Optymalne terminy siewu zbóż jarych
Powyższa wartość odpowiada udziałowi tzw. wody związanej i podlega niewielkim odchyleniom między gatunkami, a mianowicie:
- w jęczmieniu i owsie udział ten waha się od 8 do 13%,
Jak wykorzystać w pełni możliwości nawozu azotowego
- w pszenicy od 7,5 do 13%,
- w życie od 6 do 10,5%.
(rup) AB
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.