REKLAMA

Michał Kopistecki z Gorczenicy: w tym roku pierwszy raz zdecydowałem się na buraki, plon był zadowalający

Redakcja - Uprawa
11.11.2017
chat-icon 0

Michał Kopistecki z wsi Gorczenica (woj. kujawsko-pomorskie) prowadzi z ojcem gospodarstwo o powierzchni 70 hektarów.

fot. Michał Kopistecki
REKLAMA

Michał Kopistecki z wsi Gorczenica (woj. kujawsko-pomorskie) prowadzi z ojcem gospodarstwo o powierzchni 70 hektarów.

– Uprawiamy buraki, kukurzydzę, rzepak pszenicę – wymienia młody rolnik – zastanwiamy się również nad soją. Mamy własną suszarnię na slome, nie prowadzimy hodowli zwierząt. W tym roku postawiliśmy na wczesną odstawę buraków, które pojechały do cukrowni już w sierpniu – dodaje Michał.

– Mamy dwa ciągniki: Renault 981 (po kapitalnym remonice) i Deutz Fahr. W tym roku pierwszy raz zdecydowaliśmy się na buraki, które zostały wykopane i odstawione już w sierpniu, udało się zebrać 56 ton z hektara, co uważamy za dobry wynik – podsumowuje – kukurydza jeszcze jest na polach – dodaje.

W tym roku w gospodartwie Michała Kopisteckiego śrdni plon pszenicy jarej to 6 ton z hektara oraz 3,9 tony rzepaku, ale były też miejsca, 

gdzie „sypalo” nawet 4,7 tony z hektara. 

Odmiany rzepaku uprawiane u Michała to Pionieer w20 i w31 oraz Limagrain.

(rup) pp

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA