Michał Kopistecki z Gorczenicy: w tym roku pierwszy raz zdecydowałem się na buraki, plon był zadowalający
Michał Kopistecki z wsi Gorczenica (woj. kujawsko-pomorskie) prowadzi z ojcem gospodarstwo o powierzchni 70 hektarów.
Michał Kopistecki z wsi Gorczenica (woj. kujawsko-pomorskie) prowadzi z ojcem gospodarstwo o powierzchni 70 hektarów.
– Uprawiamy buraki, kukurzydzę, rzepak pszenicę – wymienia młody rolnik – zastanwiamy się również nad soją. Mamy własną suszarnię na slome, nie prowadzimy hodowli zwierząt. W tym roku postawiliśmy na wczesną odstawę buraków, które pojechały do cukrowni już w sierpniu – dodaje Michał.
Skąd pochodzi kukurydza?
– Mamy dwa ciągniki: Renault 981 (po kapitalnym remonice) i Deutz Fahr. W tym roku pierwszy raz zdecydowaliśmy się na buraki, które zostały wykopane i odstawione już w sierpniu, udało się zebrać 56 ton z hektara, co uważamy za dobry wynik – podsumowuje – kukurydza jeszcze jest na polach – dodaje.
W tym roku w gospodartwie Michała Kopisteckiego śrdni plon pszenicy jarej to 6 ton z hektara oraz 3,9 tony rzepaku, ale były też miejsca,
Niemal 615 mln zł trafiło do rolników w ramach dopłat do kukurydzy
(rup) pp
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.