REKLAMA

Nawozy naturalne na start!

Redakcja - Uprawa
01.03.2017
chat-icon 0

Choć z nawożeniem obornikiem, gnojówką czy gnojowicą trzeba się jeszcze chwilę wstrzymać, bo stan większości pól i warunki pogodowe temu nie sprzyjają, to według przepisów właśnie od 1marca można zacząć wywozić na pola nawozy naturalne w postaci płynnej i stałej.

ⓒ zwehren - Fotolia.com
REKLAMA

Choć z nawożeniem obornikiem, gnojówką czy gnojowicą trzeba się jeszcze chwilę wstrzymać, bo stan większości pól i warunki pogodowe temu nie sprzyjają, to według przepisów właśnie od 1marca można zacząć wywozić na pola nawozy naturalne w postaci płynnej i stałej.

Minął właśnie trzymiesięczny okres karencji, podczas którego nie wolno stosować nawozów naturalnych na polach. I choć najlepszym terminem na ich aplikację jest jesień, w okresie wiosennym również można je stosować, należy tylko pamiętać, aby obornik podawać w mniejszych dawkach.

Dodatkowo powinien on być dobrze przefermentowany, gdyż nie rozłożony może utrudniać kiełkowanie roślin. W terminie wiosennym do nawożenia przedsiewnego roślin zaleca się stosować gnojowicę i gnojówkę.

Zarówno gnojowica, jak i gnojówka znacznie różnią się działaniem od obornika. Ich nawozowe działanie jest dużo szybsze niż obornika, ponieważ większość substancji nawozowych znajduje się w formie mineralnej. Azot z tych nawozów jest więc lepiej wykorzystywany niż z obornika. Jednak należy liczyć się z tym, że podczas stosowania nawozów naturalnych dochodzi do dużych strat azotu w formie amoniaku.

Z tego względu należy najlepiej stosować je metodą bezpośredniej iniekcji do gleby, a w przypadku stosowania powierzchniowego szybko przykryć glebą. Fosfor i potas w gnojowicy są tak samo dostępne dla roślin, jak z nawozów mineralnych. Tak też jest w przypadku potasu z gnojówki.

Jednak zanim podejmiemy decyzję o zastosowaniu nawozu naturalnego pamiętajmy, że nie należy go stosować na glebach zalanych wodą oraz podczas opadów deszczu. Ponadto płynnych nawozów (gnojowica, gnojówka) nie wolno stosować na glebach bez okrywy roślinnej, które są położone na stokach o nachyleniu większym niż 10% oraz podczas wegetacji roślin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez ludzi. 

(rup) jm / źródło: IUNG

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA