Orzeźwiający rabarbar – idealny na wiosenne i letnie dni
Rabarbar to cenne warzywo, ma właściwości estrogenne dzięki zawartości rapontycyny. Ponadto wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego, ma właściwości przeciwutleniające i antyalergiczne.
Rabarbar to cenne warzywo, ma właściwości estrogenne dzięki zawartości rapontycyny. Ponadto wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego, ma właściwości przeciwutleniające i antyalergiczne.
Maseczka z jajka – jakie daje efekty?
Do Europy trafił wraz z wędrówkami Marco Polo, do Polski w XVIII wieku. Wiele osób kojarzy roślinę z ogródków przydomowych, z wiejskim krajobrazem. Najbardziej popularne i znane gatunki rabarbaru to rabarbar ogrodowy, kędzierzawy (wykorzystywany w kuchni) oraz rabarbar lekarski (wykorzystywany w medycynie). Rzewień ma charakterystyczne duże liście i długie, dość grube ogonki liściowe o smaku kwaskowatym.
Jakie choroby przenoszą pluskwy?
Rzewień jest bogatym źródłem witamin z grupy A, C, E. Zawiera także potas, kwas foliowy, magnez, sód, żelazo oraz błonnik. Jest warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach tego warzywa znajduje się jedynie 21 kalorii. Dodatkowym atutem jest także niskoglikemiczność. Jest dobry dla osób, które mają problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Rabarbar jest dość kwaśnym warzywem i dlatego warto połączyć go ze słodkimi owocami, jak truskawki, gruszki, brzoskwinie, morele czy czereśnie. Nadaje się do wypieków (ciasta drożdżowe, tarty, bezy), na przetwory (dżemy, konfitury, soki, wina, syropy) oraz kompoty. Na bazie rabarbaru możemy przygotować lekkie, smaczne i niskokaloryczne desery, które będą idealne na wiosenne i letnie dni.
(rzd) jp / Źródło: R.H. Bronisze
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.