Struktura zasiewów w Polsce w 2015 r.
Rośliny uprawne zostały wyselekcjonowane przez człowieka. Uprawia się je i pielęgnuje w celu uzyskania jak najlepszych, wysokich plonów.

Rośliny uprawne zostały wyselekcjonowane przez człowieka. Uprawia się je i pielęgnuje w celu uzyskania jak najlepszych, wysokich plonów.
Plony przeznaczane są do dalszej reprodukcji, produkcji żywności lub przetworzenia, dzięki czemu populacja ludności ma zagwarantowane źródło pożywienia.

John Deere 6155M – dane techniczne, opinie rolników
Rośliny uprawne rolnicze można podzielić na:

Które zboża są bezglutenowe
a) rośliny przemysłowe:
– oleiste (np. rzepak, słonecznik, oliwa, palma olejowa)
– cukrodajne (np. burak cukrowy, trzcina cukrowa)
– włókniste (np. len, konopie, bawełna)

Najlepsze maszyny rolnicze – jak wybrać odpowiedni sprzęt dla gospodarstwa?
– specjalne (np. chmiel, tytoń, herbata, kakaowiec itp.)

Pszenica „Arkadia” – charakterystyka, opinie, ile na hektar
– strączkowe / motylkowe grubonasienne (np. groch, fasola, bób, soja)
– pastewne (trawy; strączkowe: łubin; motylkowe drobnonasienne: lucerna, koniczyna)

Pszenica „Avenue” – charakterystyka, opinie, cena, gdzie kupić

Jesienne przebarwienia liści rzepaku to nie zawsze efekt niedoborów
Niestety nie wszędzie gleba nadaje się do uprawy roślin uprawnych.
W Polsce wg GUS powierzchnia zasiewów w 2015 r. wynosiła 10,8 mln hektarów.
Optymalizacja przechowywania zboża: jak minimalizować straty i zachować jakość
Pozostałe powierzchnie upraw w Polsce kształtują się następująco:
– pastewne (łącznie z kukurydzą na zielonkę i mieszankami zbożowo-strączkowymi) – 13,2% – 1419,9 tys. ha

Odmiany pszenżyta ozimego
– przemysłowe (buraki cukrowe, rzepak i rzepik, len, konopie oraz tytoń) – 10,6% – 1 143,7 tys. ha
– ziemniaki – 2,7% – 292,5 tys. ha
– strączkowe – 0,8% – 91,0 tys. ha
– pozostałe uprawy stanowią 2,7% – 292,5 tys. ha

Skąd pochodzi kukurydza?
(ru)
źródło GUS
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.