REKLAMA

Struktura zasiewów w Polsce w 2015 r.

Redakcja - Uprawa
08.06.2016
chat-icon 0

Rośliny uprawne zostały wyselekcjonowane przez człowieka. Uprawia się je i pielęgnuje w celu uzyskania jak najlepszych, wysokich plonów.

fot. Agro Flash
REKLAMA

Rośliny uprawne zostały wyselekcjonowane przez człowieka. Uprawia się je i pielęgnuje w celu uzyskania jak najlepszych, wysokich plonów. 

Plony przeznaczane są do dalszej reprodukcji, produkcji żywności lub przetworzenia, dzięki czemu populacja ludności ma zagwarantowane źródło pożywienia. 

W miarę upływu czasu, gatunki uprawianych roślin zostały szeroko rozprzestrzenione poza ich naturalne granice występowania. Potrzeby człowieka wpłynęły na wykształcenie odmian uprawnych o właściwościach odpowiednich dla człowieka poprzez odpowiednie zabiegi hodowlane. Dla przykładu współcześnie uprawiane zboża wydają sto razy wyższy plon od swoich przodków.

Rośliny uprawne rolnicze można podzielić na:


a) rośliny przemysłowe:


– oleiste (np. rzepak, słonecznik, oliwa, palma olejowa)


– cukrodajne (np. burak cukrowy, trzcina cukrowa)


– włókniste (np. len, konopie, bawełna)


– specjalne (np. chmiel, tytoń, herbata, kakaowiec itp.)

b) rośliny spożywcze:

– zbożowe (pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień, owies, kukurydza)

– strączkowe / motylkowe grubonasienne (np. groch, fasola, bób, soja)

– okopowe (korzeniowe: marchew, rzepa; bulwiaste: ziemniak)

– pastewne (trawy; strączkowe: łubin; motylkowe drobnonasienne: lucerna, koniczyna)

– sadownicze

– warzywne

Niestety nie wszędzie gleba nadaje się do uprawy roślin uprawnych. 

W Polsce wg GUS powierzchnia zasiewów w 2015 r. wynosiła 10,8 mln hektarów. 

Z tej powierzchni najwięcej upraw zajmowały zboża, bo aż 69,9%. 

Stanowi to 7 511,8 tys. ha z których najwięcej, 31,9% areału zajmuje pszenica. Na drugim miejscu znalazło się pszenżyto – 20,2%.

Pozostałe powierzchnie upraw w Polsce kształtują się następująco:


pastewne (łącznie z kukurydzą na zielonkę i mieszankami zbożowo-strączkowymi) – 13,2% – 1419,9 tys. ha


przemysłowe (buraki cukrowe, rzepak i rzepik, len, konopie oraz tytoń) – 10,6% – 1 143,7 tys. ha


ziemniaki – 2,7% – 292,5 tys. ha


strączkowe – 0,8% – 91,0 tys. ha


pozostałe uprawy stanowią 2,7% – 292,5 tys. ha

(ru)
źródło GUS

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA