Systematyczna obserwacja krów mlecznych najlepszym sposobem na wykrycie kulawizn
Kulawizny pojawiają się u krów z wielu przyczyn. Ich podłożem może być schorzenie zakaźne, takie jak ropowica czy zapalenie skóry palca, jak i niezakaźne, będące najczęściej wynikiem wrzodów lub choroby linii białej.

Kulawizny pojawiają się u krów z wielu przyczyn. Ich podłożem może być schorzenie zakaźne, takie jak ropowica czy zapalenie skóry palca, jak i niezakaźne, będące najczęściej wynikiem wrzodów lub choroby linii białej.
Niezależnie od przyczyny wystąpienia kulawizny, należy ją leczyć, a także zapobiegać jej pojawieniu się, gdyż obok mastitis i zaburzeń rozrodu, kulawizny u krów mlecznych są głównym schorzeniem, w znaczny sposób obniżającym przychody fermy mlecznej. Krowy dotknięte tym schorzeniem narażone są na silny ból, który znacząco wpływa na obniżenie produkcji mleka oraz płodności. Konsekwencją kulawizn jest również przedwczesne brakowanie krów, będące zapewne najbardziej dotkliwą stratą dla gospodarstwa, dlatego tak istotne jest zapobieganie, wczesne wykrycie i jak najszybsze podjęcie leczenia chorej krowy.

John Deere 6155M – dane techniczne, opinie rolników
Często już samo monitorowanie ruchu krowy pozwala zauważyć, u której rozwija się schorzenie. Systematyczne obserwowanie krów będących w pozycji stojącej i w ruchu jest prostym zabiegiem, szybko dostarczającym niezbędnych informacji o tym, czy i w jakim stopniu kulawizna dotyczy danej krowy. Stopień rozprzestrzeniania się kulawizny najprościej zaobserwować przy okazji wyprowadzania bydła na pastwiska lub podczas przechodzenia krów do doju w halach.
Przy diagnozowaniu stopnia kulawizn u krów mlecznych najczęściej stosowana jest 5-stopniowa skala oceny lokomocji:
– Stopień pierwszy: chód prawidłowy, linia grzbietu krowy stojącej i poruszającej się jest prosta. ![]()
Dopłaty do zakupu buhajów czystej rasy
– Stopień drugi: łagodna kulawizna: w pozycji stojącej linia grzbietu jest pozioma, jednak podczas chodu lekko wygięta w łuk.
– Stopień trzeci: umiarkowana kulawizna - zarówno w pozycji stojącej, jak i podczas chodu grzbiet krowy wygina się w łuk, skróceniu ulega chód.
– Stopień czwarty: kulawizna – grzbiet krowy stojącej i poruszającej się trwale wygięty jest w łuk, krowa utyka na jedną lub więcej kończyn.
– Stopień piąty: ciężka kulawizna – grzbiet mocno wygięty, krowa wykazuje znaczące trudności w poruszaniu się lub w ogóle nie chce wstawać; nie następuje na jedną lub więcej kończyn. ![]()
Krowa hereford – opis rasy, charakterystyka, hodowla
Kulawizny stopnia 3, 4 oraz 5 określane są jako kliniczne. Zaawansowany stopień kulawizny naraża zwierzę na ból, natomiast gospodarstwu przynosi odczuwalne straty. Krowa z 4-stopniową kulawizną wykazuje spadek wydajności o 17%, natomiast 5 stopień tego schorzenia to już wydajność obniżona o 36%. Ponadto stwierdza się problemy z zacieleniem, wzrasta liczba przeprowadzanych inseminacji, a okres między wycieleniem a ponownym zacieleniem wydłuża się nawet 15-krotnie.

Bydło Limousine – opis rasy, charakterystyka, hodowla
(rz)
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.