Pozytywne rokowania dla rynku drobiu
Rosnąca produkcja mięsa drobiowego w krajach Unii Europejskiej, wzrost konsumpcji drobiu, import na stabilnym poziomie to prognozy dla rynku drobiowego na 2019 rok.

Rosnąca produkcja mięsa drobiowego w krajach Unii Europejskiej, wzrost konsumpcji drobiu, import na stabilnym poziomie to prognozy dla rynku drobiowego na 2019 rok.
W analizach Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) pojawiły się prognozy, że produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej w 2019 roku wzrośnie o około 2% r/r, wobec 2,5% wzrostu w roku 2018 spowodowanego przede wszystkim zwiększeniem produkcji w Polsce.
Przewiduje się również niewielkiego wzrostu konsumpcji mięsa drobiowego w UE, wspieranego przez zmianę preferencji dietetycznych konsumentów i gorszą sytuację ekonomiczną w niektórych państwach unijnych.
Co ciekawe, oczekuje się, że import mięsa do UE pozostanie stabilny, a około 15% importu będzie pochodziło z Ukrainy. Silny pozostanie przywóz z Tajlandii, Chin i Ukrainy, przy równolegle słabszej Brazylii.
Unijny eksport w 2019 roku powinien być napędzany zwiększoną sprzedażą do następujących państw: Ghana, Filipiny, Ukraina, Wietnam i D.R. Konga. Wywóz do RPA w tym roku prawdopodobnie będzie zbliżony do wolumenu z roku 2018.
Nieciekawie wyglądają statystyki dostaw z Francji do Arabii Saudyjskiej. Francuskie mrożone kurczaki wysyłane na Bliski Wschód nie są w stanie konkurować z brazylijskim towarem (spadek wywozu o 16% r/r). Ale już wysyłki z UE na Ukrainę (głównie mrożone skrzydła, nogi i MOM) skoczyły w górę o 13%.
Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.